To je to što me zanima!

Hygge - je uživanje u trenutku, no kako ga zapravo postići?

Hygge je zapravo danska filozofija življenja i odnosi se na uživanje u trenutku, no da biste se potpuno opustili u svoja četiri zida, potrebno je stvoriti jedinstveni dizajn tipičan za skandinavsko podneblje
Vidi originalni članak

Samo zamislite bilo koji film ili seriju koje potpisuju sjevernjaci i bit će vam jasno da je riječ o ljudima koji imaju jedinstven ukus za estetiku i uređenje životnog prostora.

To je zato što je Dancima upravo dom sjedište hyggea, filozofije koja kaže da živjeti treba jednostavno, uz osjećaj zajedništva, topline i ugode. Većina Danaca izbjegava restorane i kafiće jer smatra da se hygge najviše doživljava upravo u domu. 

Toplina svijeća

To je ujedno i razlog zašto se toliko pomno bira svaki detalj za uređenje interijera. Jedan od važnijih detalja u uređenju doma po hygge receptu jest – svjetlo, posebice ono koje najviše povezuje s prirodom, a to su svakako svijeće.

Naime, čak 85 posto Danaca tvrdi da ih na hygge najviše asociraju upravo svijeće. Ne postoji nijedan hygge dom bez hyggekroga, odnosno udobnoga kutka u domu koji će vam omogućiti opušteno uživanje u knjizi i toplom piću. Kako biste osigurali takav kutak u domu, detalji su ključni. 

Kombinirajte uzorke

Naime, osim svijeća i kamina, zaigrajte se pri uređenju doma predmetima kao što su keramika ili, recimo, knjige. Koncept hyggea se i svodi na čitanje dobre knjige u trenutku odmora, pa zašto onda njima ne obogatiti kako svoju dušu, tako i svoj interijer?

Osim toga, svakako si dopustite eksperimentiranje s različitim uzorcima deka i jastučića. Deke mogu biti od toplijeg materijala, kao što su vuna ili flis, ili, pak, od pamuka. Najjednostavniji savjet pri uređenju doma po hygge konceptu bio bi – razmišljajte taktilno.

Bitan je osjećaj koji vam pobuđuje dodirivanje pojedinih predmeta te biste upravo zbog toga svoj dom trebali obogatiti raznovrsnim teksturama.

Ključni su detalji

Hygge je u malim stvarima i promjenama koje imaju dalekosežan efekt. Naposljetku, možete proći bez ijedne potrošene kune - topla šalica kave, pjenušava kupka ili ukrašavanje zidova omiljenim fotografijama.

Za one koji znaju uživati 

Uz hygge filozofiju i uređenje doma, svaki dan može biti harmoničan i opušten, ali najugodniji će biti povratak u svoj mirni kutak nakon stresnog dana na poslu. 

Obilježja dizajna

Jednostavnost - Hygge je sličan skandinavskom stilu, ali uz dodatak tekstura, materijala i svijeća 

Svijeće - Čak 85 posto Danaca tvrdi da ih uz hygge veže upravo nježna svjetlost svijeća 

Deke - O uživanju uz meke deke ne treba previše filozofirati, jednostavno ih treba svaki interijer 

Drveni predmeti - Predmeti izrađeni od drveta imaju nešto čarobno u sebi. Približavaju nas prirodi i jednostavni su kao i hygge.

Kamin - Vatra koju gledate dok gori stvara osjećaj topline te se kamin kao takav smatra primarnim sjedištem hyggea.
Ako nemate kamin, svijeće su bezvremenska alternativa za kojom uvijek rado posežemo u hladnijim danima. Bez svijeća apsolutno nema hyggea! One jednostavno stvaraju osjećaj emocionalne ugode.

Hyggekrog - Poseban kutak u domu koji je samo vaš i u koji se obožavate zavući te ušuškani pod dekom uživati u šalici čaja i knjizi. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • MOC JE U ZNANJU 26.10.2017.

    Bitno je da se prostor ne opterećuje suvišnim stvarima , da ima dosta svetlosti , da prostor odiše svežinom i čistoćom , da je sve u harmoniji i toplini ljudi koji žive u tom nekom prostoru .

  • --- DAVOR --- 26.10.2017.

    Učlaniš se u HDZ-staviš Todorića za frenda na fejsu, lajkaš mu blog i život ti je HYGGE!!

  • Judita👥 26.10.2017.

    SLIČNO kao shabby stile:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare