To je to što me zanima!

HZJZ: Evo kako u ovoj situaciji ograničiti vrijeme pred ekranom

Od početka epidemije ove je godine većina ljudi provela rekordno puno vremena u zatvorenim prostorima, a HZJZ je objavio brošuru naglašavajući opasnost smanjenog kretanja i previše gledanja u ekrane
Vidi originalni članak

Pod sloganom 'Živjeti zdravo', Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je brošuru sa savjetima kako ograničiti vrijeme provedeno pred ekranima u situaciji smanjenog kretanja.

POGLEDAJTE VIDEO: Utjecaj ekrana na razvoj mozga

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Istaknuli su kako bi trebalo minimalizirati vrijeme provedeno pred računalom, televizorom, na telefonu ili elektroničkim igrama, a što češće 'ubrzati rad srca'. Kao neke od oblika zdrave tjelovježbe navode plesanje i preskakanje užeta.

Osim toga, ističu važnost izgradnje mišića kroz vježbe sklekova, trbušnjaka, joge, pilatesa...

Za odrasle, ali i mališane, predlažu što češće sudjelovanje u kućanskim poslovima, kao i korištenje stepenica umjesto lifta - odnosno kretanje kad god je to moguće.

Djeca oponašaju roditelje

Roditeljima HZJZ želi naglasiti kako je vrijeme za biti pozitivnim uzorom u provođenju aktivnosti koje nisu vezane za ekrane - od igranja društvenih igara, čitanje knjiga, uključivanje u kućanske poslove i pronalaska zajedničkih kreativnih hobija.

ZAŠTITA DJECE Oprez, ovih 6 vrsti dječjih fotki nemojte objavljivati online!

Objasnite im što propuštaju kada sve svoje vrijeme gube gledajući u ekrane

Čak i mala djeca koja pohađaju vrtić znaju da je vrijeme ograničeno. Samo im objasnite da ako imaju 3 sata slobodnog vremena i sve to provedu igrajući igre na svom iPadu, neće imati vremena za slikanje, izlaske s prijateljima ili uživanje u priči prije spavanja. Vjerovali ili ne, oni mogu odrediti prioritete. 

Čim vaše dijete počne inzistirati na korištenju elektroničkih uređaja i počne raditi tantrume, krajnje je vrijeme za djelovanje. Bitno je da budete smireni dok raspravljate o problemu. Ukoliko i dođe do tantruma, znajte da nikada nije kasno za rješavanje problema.

ŠTO SE ZBIVA U MALOM TIJELU? 5 razloga zbog kojih djeca ne žele jesti - doskočite problemu!

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare