Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Oprez, ovih 6 vrsti dječjih fotki nemojte objavljivati online!

Oprez, ovih 6 vrsti dječjih fotki nemojte objavljivati online!
5

Roditelji se ponose svojom djecom i rado bi se s njima pohvalili pred svijetom - no pritom zaboravljaju kako ih na taj način mogu ugroziti, dovesti u pitanje njihovu sigurnost ili pak posramiti ih kad odrastu

VIDEO

Era društvenih mreža u kojoj živimo donijela nam je puno toga i dobrog i lošeg, no dok mi kao punoljetni pojedinci sami odlučujemo koji ćemo privatan sadržaj objavljivati online, oni najmlađi nemaju tu privilegiju.

Iako roditelji pritom mogu imati dobre namjere, objavljivanje nekih slika njihove djece može ih dovesti u opasnost. Važno je naglasiti da jednom objavljene fotografije s interneta ne nestaju, odnosno čak i ako ih obrišemo tehnološki iskusni mogu ih se dokopati, a treba biti svjestan kako će te iste slike dočekati dijete javno objavljene i kad ono odraste. 

 

Zaštita dječjih prava i njihova sigurnost trebala bi nam biti misao vodilja, pa prvenstveno treba ograničiti publiku na takvim fotografijama, a potom i pažljivo analizirati o kakvim je slikama riječ.

Zaštita djece online

Naime, stručnjaci ističu kako postoje 6 vrsti dječjih fotografija koje nipošto ne bismo trebali objavljivati.

Fotografije s oznakom vrtića, škole, sportskog kluba

Ovakve se fotografije mogu činiti bezazlenima, ali nisu. One mogu privući razne predatore dajući im neke osnovne informacije o djetetu koje ga mogu dovesti u opasnost, otkrivajući gdje dijete boravi odnosno gdje ga se može pronaći.

Okončan štrajk prosvjetara - djeca se vraćaju u školske klupe

Slike s oznakama imena

Slike na kojima je vaše dijete s pločicom s imenom još je jedna vrsta fotografije koja može otkriti njegov identitet. Ako i dalje želite objaviti takvu sliku, provjerite jeste li zamutili ime na oznaci i eventualne oznake na drugoj djeci, ako ih ima na fotografiji.

Slike s metapodacima i geografskim označavanjem

Ako imate naviku objavljivati detalje iz svog obiteljskog života na društvenim mrežama, bolje je da platforme koje upotrebljavate za objavljivanje slika ne otkrivaju metapodatke vaših fotografija. Metapodaci ili EXIF ​​podaci sadrže informacije o vremenu i mjestu snimanja vaše slike i mogu se koristiti za lociranje vašeg djeteta. Također možete isključiti geografsko označavanje i metapodatke za sve svoje slike.

Zaštita djece online

Također je dobra ideja provjeriti postavke privatnosti na računima društvenih mreža i paziti da fotografije svoje djece dijelite samo s osobama kojima vjerujete. Odluka o objavi fotografija bi trebala biti isključivo roditeljska, pa se suzdržite od objavljivanja slatkih bratića, nećaka ili druge djece iz vaše blizine - jer time možda narušavate želje onih čija je uloga njihova zaštita.

Slike koje prikazuju nepokriveno tijelo vašeg djeteta

Zaštita djece online

Nakon što sliku prenesemo na Internet, više nemamo potpunu kontrolu nad njom i ne znamo tko je može vidjeti, kopirati ili podijeliti. Objavljivanje slika na kojima se vidi golo  ili djelomično prekriveno tijelo vašeg djeteta može privući seksualne predatore,  a ove fotografije također mogu učiniti da se vaša djeca osjećaju neugodno kad odrastu i vide ih objavljene na Internetu.

'Nismo sebični jer imamo jedno dijete i prestanite nas prozivati'
'Nismo sebični jer imamo jedno dijete i prestanite nas prozivati'

Fotografije koje prikazuju tantrume ili loše ponašanje

Boy having a tantrum

Još jedna vrsta fotografija zbog kojih se vaše dijete može osjećati posramljeno i frustrirano kad ih vidi na mreži su slike koje pokazuju njihovo loše ponašanje ili druge trenutke slabosti. Čak i ako se razlog nevolje vašeg djeteta čini dovoljno smiješnim da ga možete podijeliti, sjetite se da to za vaše dijete u ovom trenutku može biti prava tragedija i ne treba se smijati njegovim osjećajima.

Slike koje prikazuju drugu djecu

Zaštita djece online

Pokušavajući zaštititi identitet svoje djece na mreži, ne zaboravite na sigurnost druge djece. Nemojte objavljivati ​​slike na kojima se vide druga djeca, a ako to učinite, zamutite im lica i sve druge detalje koji mogu otkriti njihov identitet ili mjesto, piše Bright Side.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak