To je to što me zanima!

'I obična infekcija se lako može razviti u smrtonosnu sepsu...'

Važno je reagirati ako se simptomi ne povlače ili se pogoršavaju, primjerice ako temperatura teško prolazi ili se stalno diže i nakon što je dijete popilo lijek za snižavanje tjelesne temperature...
Vidi originalni članak

Prvi znak upale u uvijek je visoka temperatura koju prate opća slabost i malaksalost. Ovisno o uzročniku, kod infekcije mogu biti prisutni i drugi simptomi, a svaka može završiti sepsom, upozorava prim. dr. Srđan Roglić iz Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”.

- Teško je reći koji je to trenutak kad se roditelji s djetetom obavezno trebaju javiti liječniku - odgovara na pitanje mogu li roditelji i medicinski djelatnici nešto naučiti iz primjera dvogodišnjeg Patrika koji je, nakon tri tjedna tijekom kojih su roditelji s njim nekoliko puta odlazili kod pedijatra, završio u bolnici u stanju septičnog šoka i preminuo. Kod djece su, dodaje, najčešće infekcije dišnih puteva (bol u uhu, upaljeno grlo, curenje nosa ili začepljeni nos, ili problemi s disanjem), te infekcije probavnog sustava koje prate mučnina, proljev i povraćanje. Liječnici obiteljske medicine ili pedijatri s njima se najčešće mogu nositi. 

SIMPTOMI I PREHRANA Čuvajte zdravlje: Manjak ovog minerala ima teške posljedice

- Rijetke su situacije u kojima liječnik opće prakse ili pedijatar neće prepoznati infekciju i neće je liječiti, tako da treba imati povjerenja u njih. Osim toga, kod većine infekcija nije važno koji je uzročnik u pitanju, jer se sve liječe sličnim lijekovima, tako da odlazak u bolnicu radi opsežnih pretraga ili određivanja terapije u većini slučajeva nije potreban - kaže.

Iznimka su, dodaje, infekcije mokraćnog trakta kod kojih je važno utvrditi uzrok kako bi lijekovi djelovali usmjereno. Oprez je potreban ako se simptomi ne povlače ili se pogoršavaju, primjerice ako temperatura teško prolazi ili se stalno diže i nakon što je dijete popilo antipiretik (lijek za snižavanje tjelesne temperature). Tad će liječnik procijeniti treba li dijete poslati na dodatne pretrage.

- Treba imati na umu da sepsa koja traje može prijeći u stanje septičnog šoka, koje je opasno po život. Odmah otiđite u bolnicu ako kod djeteta primijetite drhtavicu i konvulzije (trzajevi, mlohavost ili ukočenost mišića), ubrzano lupanje srca i disanja ili se pojavi poremećaj svijesti te nesvjestica - kaže liječnik.

Osip ne blijedi na pritisak

Kod menigokokne sepse u roku od šest do osam sati, a svakako unutar 24 sata od pojave prvih simptoma, javlja se osip. Može zahvatiti cijelo tijelo, a karakteristično je da na pritisak prstiju ili ako na njega prislonite staklenu čašu ne blijedi. Kod meningokoknog meningitisa taj osip izostaje.

JAKO NEUGODNE POSLJEDICE Sve opasnosti zaraženog mesa: Gnojne upale, sepsa, listerija...

Simptomi sepse kod beba

  • stalno ima temperaturu koja se teško skida ili je pothlađena
  • gnojni iscjedak oko pupka s oteklinom ili crvenilom
  • slaba je ili uopće ne sisa
  • teško se budi i uglavnom je pospana ima stalne konvulzije
  • učestalo povraća

Simpomi kod djece

  • uz sve gore navedeno, odbija hranu, povraća i djeluje dezorijentirano

Znakovi kod odraslih

  • izrazita slabost
  • promijenjeno stanje svijesti
  • gubitak apetita, groznica i tresavica, žeđ, otežano ili ubrzano disanje
  • ubrzan rad srca, snižen krvni tlak, vrtoglavica i smanjeno mokrenje

ŠOKIRALA JAVNOST: Nekad je glumila 'rugobu', a danas privlači zavodljivim izgledom i fotografijama 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Mbb 29.03.2019.

    A da se faking doktori nauče prepoznati te simptome?

  • 29.03.2019.

    Hoće li netko konačno napisati pravi razlog tih infekcija ... MLIJEKO. To što nam podvaljuju pod mlijeko nema veze s pravim mlijekom nego je riječ o neprobavljivoj tekućini koja se izlučuje putem sluznice (nos i grlo) te uzrokuje gnojne upale kod djece. To pišem iz iskustva s vlastitim djetetom ( i znam za još takvih slučajeva). Tek kad smo iz prehrane izbacili mlijeko, koje je rado pio (na sveopću radost jer je to kao zdravo) prestale su upale uha i grla koje je u razdoblju od 3-5 godine imao skoro svaki mjesec, napio se antibiotika za cijeli život, puknuće bubljića, i nekoliko puta ležao u zaraznoj, a jednom je bakterija ušla u krvotok i skoro je preminuo ... za sve imam medicinsku dokumentaciju. Nakon prestanka konzumacije mlijeka prestale su i upale o odonda normalno živi (sad ima 19 let). Djeca probavljuju majčino mlijeko, a ljudska majka nije krava, a gube enzime za probavu oko treće godine života. Toliko potrebni kalcij za rast i razvoj dijete dobije iz zelenog povrća i orašastih plodova. Krava ne pije mlijeko radi kalcija nego ga i ona dobiva iz zelenja. A kalcij iz takvog "mlijeka" tijelo ne prihvaća neko prepoznaje "trenutni višak" u tijelu i želeći postići ravnotežu izbacuje ga iz kostiju ... konzumacijom mlijeka samo potičemo osteoporozu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare