Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

'I obična infekcija se lako može razviti u smrtonosnu sepsu...'

'I obična infekcija se lako može razviti u smrtonosnu sepsu...'

Važno je reagirati ako se simptomi ne povlače ili se pogoršavaju, primjerice ako temperatura teško prolazi ili se stalno diže i nakon što je dijete popilo lijek za snižavanje tjelesne temperature...

VIDEO

Prvi znak upale u uvijek je visoka temperatura koju prate opća slabost i malaksalost. Ovisno o uzročniku, kod infekcije mogu biti prisutni i drugi simptomi, a svaka može završiti sepsom, upozorava prim. dr. Srđan Roglić iz Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”.

- Teško je reći koji je to trenutak kad se roditelji s djetetom obavezno trebaju javiti liječniku - odgovara na pitanje mogu li roditelji i medicinski djelatnici nešto naučiti iz primjera dvogodišnjeg Patrika koji je, nakon tri tjedna tijekom kojih su roditelji s njim nekoliko puta odlazili kod pedijatra, završio u bolnici u stanju septičnog šoka i preminuo. Kod djece su, dodaje, najčešće infekcije dišnih puteva (bol u uhu, upaljeno grlo, curenje nosa ili začepljeni nos, ili problemi s disanjem), te infekcije probavnog sustava koje prate mučnina, proljev i povraćanje. Liječnici obiteljske medicine ili pedijatri s njima se najčešće mogu nositi. 

Čuvajte zdravlje: Manjak ovog minerala ima teške posljedice
Čuvajte zdravlje: Manjak ovog minerala ima teške posljedice

- Rijetke su situacije u kojima liječnik opće prakse ili pedijatar neće prepoznati infekciju i neće je liječiti, tako da treba imati povjerenja u njih. Osim toga, kod većine infekcija nije važno koji je uzročnik u pitanju, jer se sve liječe sličnim lijekovima, tako da odlazak u bolnicu radi opsežnih pretraga ili određivanja terapije u većini slučajeva nije potreban - kaže.

Iznimka su, dodaje, infekcije mokraćnog trakta kod kojih je važno utvrditi uzrok kako bi lijekovi djelovali usmjereno. Oprez je potreban ako se simptomi ne povlače ili se pogoršavaju, primjerice ako temperatura teško prolazi ili se stalno diže i nakon što je dijete popilo antipiretik (lijek za snižavanje tjelesne temperature). Tad će liječnik procijeniti treba li dijete poslati na dodatne pretrage.

Mother using a thermometer with her baby

- Treba imati na umu da sepsa koja traje može prijeći u stanje septičnog šoka, koje je opasno po život. Odmah otiđite u bolnicu ako kod djeteta primijetite drhtavicu i konvulzije (trzajevi, mlohavost ili ukočenost mišića), ubrzano lupanje srca i disanja ili se pojavi poremećaj svijesti te nesvjestica - kaže liječnik.

Osip ne blijedi na pritisak

Kod menigokokne sepse u roku od šest do osam sati, a svakako unutar 24 sata od pojave prvih simptoma, javlja se osip. Može zahvatiti cijelo tijelo, a karakteristično je da na pritisak prstiju ili ako na njega prislonite staklenu čašu ne blijedi. Kod meningokoknog meningitisa taj osip izostaje.

Sve opasnosti zaraženog mesa: Gnojne upale, sepsa, listerija...
Sve opasnosti zaraženog mesa: Gnojne upale, sepsa, listerija...

Simptomi sepse kod beba

  • stalno ima temperaturu koja se teško skida ili je pothlađena
  • gnojni iscjedak oko pupka s oteklinom ili crvenilom
  • slaba je ili uopće ne sisa
  • teško se budi i uglavnom je pospana ima stalne konvulzije
  • učestalo povraća
Newborn baby

Simpomi kod djece

  • uz sve gore navedeno, odbija hranu, povraća i djeluje dezorijentirano

Znakovi kod odraslih

  • izrazita slabost
  • promijenjeno stanje svijesti
  • gubitak apetita, groznica i tresavica, žeđ, otežano ili ubrzano disanje
  • ubrzan rad srca, snižen krvni tlak, vrtoglavica i smanjeno mokrenje

ŠOKIRALA JAVNOST: Nekad je glumila 'rugobu', a danas privlači zavodljivim izgledom i fotografijama 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume
Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje