To je to što me zanima!

Iako žele biti zdraviji, već 30 godina povećavaju porcije i sol

Svakih 10 godina, porcije u restoranima brze hrane postaju bogatije. Iako se u posljednje vrijeme trude uvesti i zdravije opcije, obroci su i dalje krcati kalorijama i puni soli...
Vidi originalni članak

Brza hrana šteti zdravlju, pa čak povećava i rizik od raka, pokazuju istraživanja. Lanci brze hrane posljednjih se godina zato trude uvesti i zdravije opcije, no njihovi meniji u cjelini nisu postali zdraviji, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Istraživači su analizirali raznolikost, veličine porcija, nutritivnu vrijednost jela i deserata u 10 najpopularnijih lanaca brze hrane u SAD-u posljednjih 30 godina. Htjeli su vidjeti kako se njihova hrana mijenjala u tom razdoblju pa su uspoređivali nutritivnu vrijednost hrane prema podacima iz sva tri desetljeća. Obratili su posebnu pozornost na promjene u sadržaju kalorija, veličini porcija, energetskoj vrijednosti te sadržaju soli, željeza i kalcija.

SMRTONOSNA PREHRANA Brza hrana povećava rizik od bolesti srca, raka i rane smrti

Uspoređivali su podatke iz 1986., 1991. i 2016. godine. Uočili su da se raznolikost ponude lanaca brze hrane uvelike povećavala, za 22,9 proizvoda, odnosno 226 posto po godini. No kako se povećala raznolikost, tako se mijenjao i kalorijski sadržaj ponude, kao i veličina porcija. Najveći porast kalorija vidljiv je u kategoriji deserata. Pokazalo se da su svakih 10 godina deserti postali bogatiji za 62 kalorije. Istraživački tim je uočio i da su se porcije glavnih jela povećale u prosjeku za 13 grama svako desetljeće, a deserata za 24 grama. U isto vrijeme, sadržaj soli također se povećao u svim kategorijama, piše Medical News Today.

- Unatoč većoj raznolikosti izbora u lancima brze hrane, od kojih su neki zdraviji, kalorije, veličina porcija i sadržaj soli povećali su se kroz godine i ostali visoki - kaže istraživačica Megan McCrory sa Sveučilišta u Bostonu. Dodaje da se uz to kroz godine povećao i sadržaj važnih nutrijenata kalcija i željeza, no naglašava da ljudi koji žele povećati sadržaj tih nutrijenata, ne bi trebali posezati za brzom hranom. Zdraviji izvori su mliječni proizvodi i riba.

- Trebalo bi pronaći nove načine da ljudi počnu unositi manje soli i kalorija. Zahtijevanje da lanci brze hrane prikazuju kalorije na proizvodima je dobar početak. Trebali bi nuditi i primjerice manje porcije po proporcionalnoj cijeni – zaključila je McCrory.

TEŠKO IM JE ODOLJETI: Žene rođene u znaku Škorpiona su mamac za muškarce, ali ovaj znak ih premašuje

Idi na 24sata

Komentari 9

  • 龍出生 27.03.2019.

    ljudi, samo da znate nije bitno koliko junk fooda i bilo kakve hrane jedete vec koliko se krecete, mozete vi pojesti i 10 hamburgera na dan ako se dovoljno krecete i potrosite energiju nece vam nista biti..(ali trosite energiju a ne sada 30min 1 sat malo vjezbanje ovo ono pa sam ja sad nadoknadio to sto sam se protekla 23 sata prezderavao..)

  • VOLBEAT 26.03.2019.

    Odvratno, izbjegavam ih u širokom luku.. Ako želim junk tipa pizzu - napravim je od svojih sastojaka (ekološko brašno, domaća pelata, ok - kupljeni sir, ali kvalitetan, povrće, panceta, rikula)... Isto tako, pljeskavica od domaćeg mesa, luka, i sl, patate s npr. ružmarinom (pečene, ne pržene u ulju)...puno bolje i manje štetno..

  • 26.03.2019.

    Fast food is good but only in moderation

Komentiraj...
Vidi sve komentare