To je to što me zanima!

Igra percepcije: Nagnemo li se u desno, sve će izgledati veće

Kako pomičemo držanje tijela, mijenja se vizualni doživljaj te teže procjenjujemo veličine, količine i postotke, a percepcija je najtočnija prilikom uspravnog držanja
Vidi originalni članak

Smjer u kojem se tijelo naginje pri razmišljanju može otkriti o čemu i kako razmišljamo, tvrde znanstvenici Sveučilišta Rotterdam. Oni su u eksperimentalnoj studiji dokazali da pri mentalnom zamišljanju brojeva, manje brojeve "vidimo" s lijeve strane, a veće s desne. Tako će nam netko izgledat viši promatramo li ga tijelom nagnutim na desno, a niže ako ga promatramo s tijelom i glavom okrenutim na lijevu stranu. Percepcija je najtočnija dok stojimo uspravno. 

Osim toga, ispitanici su promatrali razne objekte iz tri različite perspektive: nagnuti lijevo, nagnuti desno i s ravnim držanjem. Sve su objekte, poput Eiffelova tornja, postotka alkohola u viskiju i drugih, procjenjivali manjima ako im je tijelo bilo nagnuto na lijevu stranu.

- Odlučivanje, poput raznih drugih kognitivnih procesa, nastaje kao rezultat više izvora informacija, poput memorije, vizualnih slika i tjelesnih informacija koje se također odražavaju i u držanju - tvrdi profesorica Anita Eerland sa Sveučilištu Rotterdam.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • forumski_ratnik 23.11.2011.

    "Sve su objekte, poput Eiffelova tornja, postotka alkohola u viskiju..." - postotak alkohola u viskiju je objekt? Uostalom, kak možeš "vidjeti" postotak alkohola u viskiju ?!

Komentiraj...
Vidi sve komentare