To je to što me zanima!

Imate 'propuh prozore'? Riješite problem jednostavno i jeftino

Jedno od najjednostavnijih rješenja je brtvljenje prozora i vrata. To je jeftina metoda koja daje dobre rezultate, a ne morate imati majstorskog iskustva da biste to napravili sami
Vidi originalni članak

Naravno, bilo bi najbolje promijeniti stolariju ukoliko je postojeća stara i dotrajala, posebno ako je drvena, a drvo se već pomalo raspada. No to nije jeftino pa su ljudi često prisiljeni posezati za improvizacijom kako bi im u domu bilo toplije.

POGLEDAJTE VIDEO Kako dom učiniti toplijim:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Jedno od najjednostavnijih rješenja je brtvljenje prozora i vrata. To je jeftina metoda koja daje dobre rezultate, a ne morate imati majstorskog iskustva da biste to napravili sami.

OLAKŠAJTE SI ŽIVOT Bez struganja svako jutro! Trik kako da se stakla ne zalede

Radi se o posebnoj gumenoj traci koja se postavi oko prozora i vrata te tako zaustavlja ulazak hladnog zraka kroz proreze. Takva traka dužine od 6 metara stoji oko 17 kuna. Ako želite malo efikasniju, tada kupite silikonsku čijih devet metara stoji oko 60 kuna.

Ukoliko ste lanjske zime zabrtvili prozore i vrata, sad provjerite ima li kakvih oštećenja. Naime, brtva se s vremenom ošteti i zna imati male pukotine kroz koje ulazi hladan zrak. Manja oštećenja možete zakrpati s malo ljepila, dok bi kod većih trebali zamijeniti komad brtve novom.

BEZ POL MUKE 24 najboljih kućanskih trikova iz 2021. godine na jednom mjestu

Ukoliko vam je to sad prekomplicirano, stavite pod prozore i vrata graničnike koji obično izgledaju kao zmija od platna i fizički sprječavaju prodiranje zraka - ali, samo na dnu prozora i vrata. Takve 'zmije' se mogu kupiti u trgovinama, no poslužit će i stare dekice.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • rastakrasta 29.11.2021.

    Uzmeš Trohadilovu stolariju troslojna stakla, nabaciš fasadu od 15cm grafitnog stiropora, dva solarna panela za sanitarnu vodu, kupis pec na drva sa podpihom sa 8m dobre bukve griješ cijelu zimu 175m2 stambene površine, uz sve to nabaciš kolektor sanitarne vode od 1500l i sretan si kamper. To je za sada, a kada bude peć s godinama rekla svoje ide se na toplotnu crpku i toeto. Nema prećaca kada se kuća gradi to me je moj pokojni otac učio, a još manje stavljati najjeftinije tamo gdje je nužno imati kvalitetu.

  • 29.11.2021.

    Propuh ne postoji. Izmislile su ga naše babe da bi opravdale bol u leđima uzrokovan drugim poludozvoljenim aktivnostima. Isto kao i upala bubrega zbog hladnog betona. Opet krivo.

  • negoidiz 29.11.2021.

    naravno prije toga pokušati naštelati okov, britvele kako bi rekli, da se dobro i precizno zatvara...

Komentiraj...
Vidi sve komentare