24 najboljih kućanskih trikova iz 2021. godine na jednom mjestu | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

24 najboljih kućanskih trikova iz 2021. godine na jednom mjestu

24 najboljih kućanskih trikova iz 2021. godine na jednom mjestu

Složili smo listu isprobanih trikova u kućanstvu koji su se kroz godinu pokazali najučinkovitijima. Ako ih još niste isprobali, krajnje je vrijeme da provjerite ovaj popis i olakšate si život

VIDEO

1. Otvaranje i zatvaranje vrećica sa smrznutom hranom

Mladić iz Queenslanda vrećice sa smrznutom hranom reže okomito, a ne vodoravno, kao što to većina ljudi radi. U videu je pokazao kako je zbog toga kasnije lakše zatvoriti vrećicu i spremiti je natrag u zamrzivač zato jer dva kraja vrećice samo zavežete u čvor i osigurate se da vam ništa neće ispadati van.

@philiky

Yess was I am phat but no this want just for me and yes I did add more after😉😂##fyp ##foodthingz ##food ##lifehacks ##foodhacks ##foodfetish ##trend ##foru

♬ Buss It - Erica Banks

2. Nevjerojatno mekani ručnici

Kad perete ručnike, nikada nemojte preopteretiti perilicu. Ručnicima je potrebno dovoljno prostora u bubnju da bi disali i cirkulirali, omogućavajući im pravilno ispiranje.

Ručnike treba prati na 40 stupnjeva jer će veće temperature uzrokovati da se brže 'istroše'. Održat ćete ih mekanima ako ih protresete prije stavljanja u perilicu i kada ih izvadite iz perilice, a zlatno pravilo je da ih nikada ne sušite na radijatoru.

15 ideja za uređenje dječje sobe
15 ideja za uređenje dječje sobe

3. Kako popraviti šlic?

Postavite zatvarač na tvrdu pozadinu. Sam mehanizam zatvarača radi tako da dvije ploče i dva reda zubaca rade paralelno, no nakon što se istroši,  umjesto da se zupci poklope i spajaju, dogodit će se da idu jedan preko drugog i da se zatvarač ne da zatvoriti.

Cilj je da ih vratite u prvobitni položaj, tako da ga prihvatite kliještima i čekićem lagano udarite vanjsku stranu zatvarača. Udarite blago jer ga ne želite slomiti - kaže postolar, dok pokazuje postupak na čizmi na kojoj se zatvarač pokvario. 

4. Povratite sjaj starom bešteku

U šalicu dodajte malo sode bikarbone i tekućine za pranje posuđa. Zatim ulijte malo kipuće vode i u tu smjesu potopite svoj stari beštek.

Ostavite da tako stoji nekoliko minuta. Nakon toga, beštek osušite uz pomoć krpe. Žlice, vilice ili noževi koji su s vremenom potamnjeli izgledat će kao novi.

Sanjate o domu kao iz časopisa? Uz ove savjete ostvarite snove
Sanjate o domu kao iz časopisa? Uz ove savjete ostvarite snove

5. Čišćenje stakla i ogledala šamponom

Korisnica TikToka je pokazala kako stavi malo šampona na vlažnu krpu i onda prebriše cijelo ogledalo. Nakon toga, maknula je višak sapunice i vode s ogledala brisačem za staklo.

Ogledalo je nakon toga izgledalo savršeno blistavo i bez ikakvih mrlja.

6. Riješite se neugodnih mirisa iz tepiha

Za razliku od podova od pločica i drva, tepisi apsorbiraju smrad, pogotovo nakon nebrojenih prosipanja hrane i nereda. Pospite sodu bikarbonu po cijelom tepihu - ne samo na problematična područja, i pustite da odstoji nekoliko sati prije usisavanja.

Ista metoda djeluje i na krevete i madrace za kućne ljubimce ako se želite pozabaviti drugim bolnim točkama u svojoj kući. Također, nemojte zaboraviti i kauče u čije se tkanine također može uvući smrad.

7. Mast i ulje napudrajte

Svatko tko je pripremao salatu, ili ručao u omiljenoj košulji  zna koliko je teško očistiti masne mrlje iz kvalitetne odjeće. Ključ za njihovo uklanjanje je u prahu: dječjem puderu, sodi bikarboni ili kukuruznom škrobu. Pospite ga po masnoj mrlji kako bi upio što više masti, pa očistite prema uputama za čišćenje masnih mrlja.

8. Očistite masne plastične spremnike 'bez ruku'

U masni plastični spremnik za hranu stavite vruću vodu i tekućinu za pranje suđa. Zatvorite posudu i promućkajte. Kada otvorite posudu, vidjet ćete da je potpuno čista.

9. Osvježite ventilacijske otvore

Pričvrstite dezodoranse automobila na metalne letvice ventilacijskog otvora, primjerice onog u kupaonici, ostavi ili gdje god imate ventilaciju. Kako zrak puše, miris će se širiti cijelom prostorijom. Na taj način cijelom svojom kućom u jednom mahu možete dati jednolik miris.

Trikovi kako brzinski osvježiti džempere koji su dugo stajali i dobili onaj ustajali miris
Trikovi kako brzinski osvježiti džempere koji su dugo stajali i dobili onaj ustajali miris

10. Brzo slaganje odjeće na vješalice

Mama troje djece kaže kako joj ovaj trik uštedi i vrijeme i razum. Radi se o tome da svoju odjeću što brže složite na vješalice. Na videu se vidi kako Carol uzima sedam majica i provlači ruku kroz njih. Zatim uzima jednu po jednu vješalicu i brzim pokretom majice slaže na njih. 

11. Savjeti kako da vam se staklo, vrata, retrovizor i brava ne zalede

Kako ujutro ne bi morali gubiti vrijeme sa zaleđenim dijelovima vozila, posegnite za nekoliko trikova koji će zaleđivanje spriječiti:

  • Zaštitite brave od leda pomoću WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko  noći. 
  • Premažite gumu oko vrata automobila nekom masnoćom, jer to može pomoći da se vrata ne zalede. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje itd. 
  • Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne bi našli 'zalijepljene' za zaleđeno staklo. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu.
  • Vanjski retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične vrećice. Možete ih omotati i gumenom trakom.
  • Stavite karton na stakla - to je odličan način prevencije da se stakla na autu ne zalede. Umjesto kartona možete staviti i stari ručnik. 

12. Brzo sužavanje struka na trapericama

Nemate remen? Nema problema. Sve što vam treba kako biste suzili traperice su gumb i kuka za remen. Video koji otkriva ovaj trik je podijeljen na TikToku. Gumb svojih traperica trebate samo provući kroz najbližu kuku za remen i potom ga zakopčati.

@jordyn_acc

Reply to @ass_wrn simple like that ##fyp

♬ feeling - Official Sound Studio

13. Što učiniti kad vam crvena majica oboji bijeli veš?

Kad vam se ovo dogodi, najprije provjerite etiketu. Ako piše da se predmet ne smije izbjeljivati, zaobiđite ga. Taj znak izgleda kao trokut s oznakom X preko njega. No u većini slučajeva bijelo rublje od 100% pamuka to podnosi jer se obično radi o plahtama, ručnicima i donjem vešu. Namočite obojeno rublje u vodu u koju ste dodali malo izbjeljivača. Ostavite da tako stoji 15-30 minuta. Operite ponovno na brzom programu i uključite duplo ispiranje. 

S ljepljivim trakama i bojama u spreju dom pretvorila u raj boja
S ljepljivim trakama i bojama u spreju dom pretvorila u raj boja

Ako se radi o osjetljivoj odjeći koja ne podnosi izbjeljivač - u sljedeće pranje dodajte krpice za izvlačenje boje. Možete i u odjeljak za prašak staviti i tekućinu za uklanjanje mrlja te ponovno oprati rublje kao i inače. 

14. Brza promjena presvlake za poplun

Prvo preokrenite posteljinu na unutarnju stranu i raširenu je položite na krevet, s time da otvor navlake bude na dnu kreveta (iako je u ovom videu sa strane.) Prekrivač položite preko posteljine te ih zajedno počnite rolati. Kada ih zarolate prebacite krajeve vašeg 'burita', odrolajte ga i poplun će biti ravan i bez ijedne izbočine.

15. Čišćenje filtera perilice i pelena

Ukoliko se odlučite očistiti filter na perilici rublja, ispod filtera treba staviti ručnik i pelenu. Pelena će upiti svu vodu koja iscuri iz filtera i možete ju baciti ravno u smeće. Preporučuje se filter čistiti svaka tri do četiri mjeseca kako se ne bi začepio.

Evo o čemu trebate voditi brigu prije sadnje i odabira stabla
Evo o čemu trebate voditi brigu prije sadnje i odabira stabla

16. Brzo hlađenje vina

Potrebna vam je samo kuhinjska krpa. Dobro je namočite hladnom vodom ali nemojte je cijediti. Položite je na površinu i zamotajte vino u mokru krpu. Stavite bocu s krpom na 7 minuta u zamrzivač. Vaše vino je ohlađeno i spremno za posluživanje

17. Sprej 'protiv' peglanja

Kako bi napravili sprej potrebni su vam dvije šalice vode, jedna žlica bijelog octa (koji omekšava odjeću) i jedna žlica regeneratora za kosu (za opuštanje vlakana odjeće). Jednostavno ga poprskate po odjeći, ostavite pet minuta i nema više nabora.

18. Par trikova s aluminijskom folijom:

  • Listove folije smotajte u kugle i ubacite dvije do tri u bubanj prije pranja rublja. One će izazvati više okretanja odjeće, zbog čega će postati mekša. Isti trik možete koristiti i u sušilici rublja, a folija je odličan saveznik rublja jer ga oslobađa statičkog elektriciteta.
  • Alu-folija čisti srebrninu prema sljedećem receptu: U zdjelu stavite foliju na dno, nasipajte vodi i dodajte malu žlicu soli te stavite srebrne predmete unutra. Ostavite da se namače desetak minuta i obrišite suhom krpom.
  • Za efikasnije glačanje postavite foliju između navlake i daske za glačanje - folija će reflektirati toplinu i glačanje će biti kraće, a uštedjet ćete energiju.

19. Upotrijebite WC školjku za sušenje četke

Kad očistite cijelu kupaonicu, uključujući i zahod, Chantel preporučuje da četku stavite između daske od školjke i keramike. To će vam omogućiti da se četka pravilno osuši prije nego što je  vratite u stalak. Tako ujedno i ne širite klice nakon što je očistite.

Bez struganja svako jutro! Trik kako da se stakla ne zalede
Bez struganja svako jutro! Trik kako da se stakla ne zalede

20. Mrlju od kave čisti žumanjak 

Kava je toliko tamna i pigmentirana da može ostaviti mrlje i na zubima. No topiva je u vodi, pa ju je često lakše ukloniti nego mrlje na bazi ulja. Za bolji učinak, iskoristite jaje: odvojite bjelanjak od žumanjka i utrljajte žumanjak u mrlju od kave te ostavite oko minutu prije nego isperete.

21. Čišćenje lišća biljaka

Biljke sa sjajnim listovima, bez obzira jesu li kratki ili dugački, nježno prebrišite suhom krpom. Dodatno, biljku možete odnijeti pod tuš i isprati lišće, ostaviti je da se osuši ili obrisati višak vode ako imate tvrdu vodu koja bi mogla ostaviti mrlje. Veće listove možete očistiti mješavinom malog udjela sapuna u velikoj količini vode.

Ako listovi nisu glatki nego mesnati i dlakavi, nježno ih iščetkajte kistom. Za to može poslužiti i mekani kist za nanošenje pudera.

22. Kako temeljito očistiti radijator?

Korisnik TikToka @kingoftheclean, poznat po dijeljenju savjeta i trikova za čišćenje, otkrio je da se gornji i bočni dio radijatora zapravo mogu lako rastaviti. A to omogućuje lakši pristup inače teško pristupačnim dijelova radijatora u kojima sigurno ima nataložene prašine i razne prljavštine. 

23. Kako pomesti svako zrno prašine s poda?

Kad ste pomeli uzmite papirnati ručnik i navlažite mu jedan rub vodom. Zatim ga stavite na pod pored nakupljene prašine. Tu prljavštinu pometite na papir i prašina će se za njega zalijepiti. Na kraju samo trebate presavinuti papir i obrisati preostalu prljavštinu s poda.

24. Jednostavno čišćenje kauča

Same jastuke i kauč usisavajte s nastavkom s četkom kako ih ne bi oštetili. Jastuke dobro protresite. Ako imate kauč od prave ili umjetne kože - prebrišite ga od prašine, a potom i zaštitnom kremom. Umjesto specijaliziranih krema, možete se poslužiti i svojim losionima za tijelo. Ako su dobri za našu kožu, neće naštetiti ni životinjskoj ili umjetnoj.  

Ako imate kućne ljubimce koji se linjaju, za vas je idealan kauč s odvojivom presvlakom koju možete protresti i oprati. No ako je nemate, višak dlaka uklonite rolom sa samoljepljivim papirom. Možete staviti i gumene rukavice te prijeći rukom preko kauča. Na njima će se skupiti sve dlake. Potom rukavice stavite pod vruću vodu i sve će dlake spasti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama