To je to što me zanima!

Implantati za grudi mogu biti uzročnik vrlo rijetkog raka

Anaplastični limfom je vrlo rijetka vrsta karcinoma koja utječe na limfne čvorove, a također se može pojaviti na koži. Između jedan i dva posto limfoma su anaplastični
Vidi originalni članak

Žene sa implantatima punjenim vodenom otopinom (salinom) ili silikonskim gelom imaju mali ali značaj rizik od anaplastičnog limfona (ALCL), oblika ne-Hodgkinova limfoma, pokazala je studija nakon provjerenih rezultata između 1997. i 2010. godine Američkog društva za karcinom. Anaplastični limfom je vrlo rijetka vrsta raka koji utječe na limfne čvorove, a također se može pojaviti na koži. Između jedan i dva posto limfoma su anaplastični limfomi, a češće se javljaju kod mladih žena. Mogu se izliječiti agresivnim kemoterepijama, zračenjima i operacijom.

Dijagnoza anaplastičnih limfoma je uistinu rijetka u svijetu i od nje oboli jedna žena na pola milijuna. Prema istraživanjima u svijetu ima pet do deset milijuna žena sa implantatima, a dosad je otkriveno 60 slučajeva anaplastičnih limfona. Bol, oticanje, kvrge i asimetrija neki su od simptoma, a pripisuju se nakupljanju tekućine oko implantata. Sve neobične promjene koje primjete žene bi trebale prijaviti liječniku, a one koje ne osjećaju nikakve poteškoće trebaju se samo redovito kontrolirati, upozoravaju iz američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare