To je to što me zanima!

Iskoristite svu hranu od Božića - evo što s mesom i kolačima

Gomilu hrane koja vam je ostala od Božića možete u potpunosti iskoristiti, ako je pravilno čuvate u hladnjaku ili zamrznete. Donosimo vodič kako sačuvati i iskoristiti gotovo sve što imate
Vidi originalni članak

Obilje blagdanske hrane najčešće se ne može pojesti istog dana. Kako bi potrajala, važno ju je čuvati na pravilan način. Za početak provjerite temperaturu u hladnjaku. Za hranu su najsigurnija od dva do četiri Celzijeva stupnja. Ako se temperatura mijenja i nije stalna, to će utjecati i na svježinu te rok trajanja hrane. Tome može biti uzrok i pretrpavanje hladnjaka, koje vodi otežanom i neravnomjernom cirkuliranju hladnog zraka, nužnom za pravilno očuvanje hrane. 

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pri spremanju u hladnjak sve što možete poklopite, zatvorite u plastične posude ili zamotajte u aluminijsku foliju. Tako neće poprimiti miris ostale hrane, osušiti se i brzo pokvariti. Posude je bolje držati jednu pokraj druge kako bi zrak cirkulirao.

Hranu može potrajati i do tjedan dana ako je čuvate u hladnjaku i u dobro zatvorenim ili vakumiranim posudama.  

Svježe meso je dobro držati odvojeno od suhomesnatih proizvoda i hrane spremne za jedenje kako biste izbjegli mogući prijenos bakterija. 

Svu kuhanu hranu stariju od dva sata, bilo da je prije toga stajala u hladnjaku ili zamrzivaču, podgrijte do vrenja kako bi se termički dobro obradila. Pri tome je važno da se jelo ravnomjerno podgrije pa je povremeno promiješajte ili protresite posudu. 

Što s ostacima pečenog mesa?

  • Izrežite ga na komadiće ili kockice te iskoristite za varivo. Možete ga dodati na kraju variva od mahuna, graška, kelja ili kupusa. 
  • Iskoristite ga za umake. Pripremite umak na uobičajen način i pred kraj dodajte komadiće mesa te kuhajte još 10-ak minuta kako bi se ugrijalo i stopilo s ostalim namirnicama. Koristite ga za pire krumpir, tjesteninu, kus-kus ili rižu.
  • Koristite ga za rižota. Pripremite sve sastojke na uobičajen način te pred kraj dodajte komadiće mesa. 
  • Možete ga koristiti i za tortilje. Također ga dodajte 10-ak minuta prije kraja jela te izmiješajte s ostalim sastojcima.
  • Ako imate velike količine pečene prasetine i znate da to nećete uspjeti pojesti, odvojite kožicu od mesa te krtinu spremite u zamrzivač. Tako spremljeno meso će izgubiti dio okusa, ali barem ga nećete baciti. 
  • Pečeno meso možete držati u hladnjaku dva do tri dana, a ako vidite da ga nećete moći pojesti, odvojite od kožice i zamrznite. 
  • Pečenu puricu ili piletinu možete iskoristiti i za salate s tjesteninom. 

MJERE OPREZA Oprez, purica se čuva 3 dana, a sarma najviše 4 u hladnjaku
Zaštite se dodatno pravilnim rukovanjem:

  • Pri stavljanju kuhane ili pečene hrane u plastične posude, ruke trebaju biti čiste kako nepažnjom ne biste slučajno unijeli bakterije.
  • Hranu je bolje stavljati u više manjih posuda, pogotovo ako je riječ o varivima i sarmi, čija sredina dugo ostaje topla i pogodna je za razvoj bakterija. 
  • Nadjeve purica, patki ili pilića izvadite prije stavljanja u hladnjak jer ono dugo ostaje toplo te tako povećava opasnost od trovanja.

Opcije za suhe i kremaste kolače:

  1. Suhi kolači mogu stajati cca dva tjedna u limenim, dobro poklopljenim posudama. Bez obzira što ste ih iznijeli za Božić, pokrijte ih prozirnom folijom dok stoje na stolu. Ostatak spremite u limene kutije i vadite malo po malo.
  2. Kremasti kolači s jajima mogu stajati par dana u frižideru, ali nipošto ih nemojte dugo držati na sobnoj temperaturi. Nakon 3-4 dana ih obavezno bacite. 
  3. Torte s biskvitima možete i zamrznuti. Imajte na umu da ćete time izgubiti dio okusa, ali ako vidite da je nećete moći pojesti, možete je na taj način spremiti. Odrežite određenu količinu i zamrznite u više dijelova, ako mislite da ćete je tako bolje iskoristiti. 
Idi na 24sata

Komentari 26

  • 26.12.2017.

    Nemam problem s viškom hrane nakon blagdana...odavno sam se naučila da ne treba pretjerivati ni u čemu..

  • 26.12.2017.

    Kao i kod svih domaćica, tako i kod mene se u hladnjaku nakon Bożoća također nađe ostataka hrane i to prekrasnog ukusa, ali svi bi mi nešta s tim učinili..:)Da nije isto kao što je bilo, no ako ništa slično po ukusu..Danas ću jesti hladnu tkzv "Kaiser Salat" Jednu od bezbroj varijanti koje egistiraju :) i to onako kako se meni dopada, kako je ja radim.Pa ako tko želi..Glavni sastojak je hladno meso od purice. Evo sada napišem kako: Meso izrezati na male kocke ili duguljasto, ali ne preveliko..Pomješati sa sitno isjeckanim crvenim lukom, paprom, soli, mladim sirom i kiselim vrhnjem..Netko stavlja i slani feta sir.. razne vrste povrća, kao za francusku ili nekim drugim..ja to ne činim..usjeckam kisele krastavce eventualno ..ili teglicu šampinjona ..ako uopće Voila 🤗 Bon Apettit

  • Papatest 26.12.2017.

    Naša jepredsjednica kazala da ona s nepojedenim hranom postupa ovako:Uzmem čistu najlon vrečicu i spaliram hranu pa je stavim kraj kontejnera za potrebite.Kako humano.

Komentiraj...
Vidi sve komentare