Lifestyle

Komentari 41

Oprez, purica se čuva 3 dana, a sarma najviše 4 u hladnjaku

Oprez, purica se čuva 3 dana, a sarma najviše 4 u hladnjaku

Nemojte se otrovati za blagdane i pročitajte savjete stručnjaka o pohrani pojedine vrste hrane. Kuhanu i pečenu hranu bolje ne držite na balkonu jer se mikroorganizmi stvaraju na temperaturi od već 5°C

Posljedice trovanja hranom mogu biti vrlo neugodne, pa čak i opasne, stoga obratite pozornost na pravilno skladištenje, ali i izgled te miris hrane koja se nije pojela u dva dana, upozorava nutricionistica Nataša Šoštarić. 
Uz bogati blagdanski stol vežemo lijepe uspomene iz djetinjstva, a Božić nije potpun bez mirisa sočne purice i domaćih mlinaca te slatkog mirisa vanilije i cimeta.

Međutim, često je teško procijeniti dostatnu količinu hrane za cijelu obitelj koja se tih dana okupi oko blagdanskoga stola pa najčešće pretjeramo. Stoga je važno ostatke hrane pohraniti na ispravan način kako bi ona u potpunosti bila sigurna za ponovnu konzumaciju.

- Hrana je podložna kvarenju na temperaturama između 5 i 6 stupnjeva. Te su temperature najpogodnije za razvoj mikroorganizama pa hranu treba pospremiti u hladnjak ili zamrzivač najkasnije dva sata nakon objeda - savjetuje nutricionistica Nataša Šoštarić.

Najčešće se na blagdanskome stolu nađu tradicionalna sarma, punjena purica, pašticada, nezaobilazna francuska salata, bakalar i okrepljujuća mesna juha. Važno je imati na umu da je sarma najotpornija, ali svakako ima svoj rok trajanja.

- Sarmu je potrebno čuvati u hladnjaku te je pojesti između tri do četiri dana. Preporučuje se podgrijavati količinu dovoljnu za jedan obrok te obavezno pustiti da zavrije kako bi se spriječio rast mikroorganizama. Može se i zamrznuti te tako čuvati do četiri mjeseca - kaže Šoštarić.

Puricu, kao i ostalo pečeno meso, treba pojesti unutar tri dana. Riba je pak podložnija kvarenju i ne bi se trebala jesti dulje od dva dana. 

Hranu koja vam je sumnjiva nemojte kušati ili pokušati je “spasiti” od propadanja podgrijavanjem - jer to neće pomoći. Radije je bacite. Mikroorganizmi ispuštaju toksine koji se ne uništavaju termičkom obradom. 

Odmrznutu hranu nikad ne zamrzavajte opet

Zamrznuti možete sve, no taj postupak može utjecati na okus i svojstva pojedine hrane. 

- Umaci mogu izgubiti svoju kremastu konzistenciju, dok će povrće izgubiti svoju boju. Lisnate salate posebno nije dobro zamrzavati, kao ni majonezu - objašnjava nutricionistica Nataša Šoštarić. 

Zamrznute ostatke poželjno je potrošiti u roku od 2 do 6 mjeseci. Jednom odmrznutu hranu nije poželjno ponovno zamrzavati, stoga pakirajte ostatke na način da ih odvojite da vam budu dostatni za jedan objed.

Trudnice moraju biti posebno oprezne

Ako je hrana koju konzumiramo bila u kontaktu s bakterijama, a nakon toga nije termički obrađena, postoji rizik od trovanja

Salmonellom, Toxoplasmom i Listeriom. Posljedice trovanja ovim bakterijama u najtežim slučajevima mogu izazvati smrt fetusa kod zaražene trudnice, upozorava Šoštarić.

Umanjite šanse za trovanje hranom odvajanjem mesa i povrća

Voće i povrće temeljito operite i zasebno skladištite. 

- Obratite pozornost na to da svježe namirnice odvajate od termički obrađenih i ne miješajte razne vrste mesa. Ne čuvajte zajedno meso i povrće jer je veći rizik da će bakterije s mesa prijeći na povrće, a salatu naknadno nećete termički obraditi kako biste uništili mikroorganizme - savjetuje Nataša Šoštarić.

Najčitaniji članci