To je to što me zanima!

Iskrenost pomaže djetetu čjii se mama i tata razvode

Tijekom razvoda dijete ne smije postati prenosilac poruka jer bi moglo pogrešno pretpostaviti kako je krivo za odlazak i rastanak svojih roditelja
Vidi originalni članak

Djeca se jako uplaše ako osjete da se nešto važno događa s roditeljima - boje se da će ostati napuštena, da ih majka i otac više ne vole dovoljno ili da se roditelj koji odlazi više ne želi brinuti o njima, upozorava prof. Hana Hrpka iz Savjetovališta za roditelje i djecu udruge Hrabri telefon.
- Tijekom razvoda dijete mora ostati zaštićeno od sukoba odraslih i njihove svađe, znati unaprijed što će se događati te imati kontakt s oba roditelja - kaže profesorica i savjetuje:
- S djetetom se mora razgovarati o razvodu, naglasiti mu da nije krivo i da ga oba roditelja još jednako vole te da ne mora birati strane. Zatreba li roditeljima ili djeci pomoć, mogu se obratiti obiteljskim psiholozima.
Djeca ne žele da se njihovi roditelji rastanu i ponekad misle da ih ona sama mogu pomiriti ili nekako kontrolirati situaciju. Boje se odvajanja, pa mogu promijeniti ponašanje: plakati i duriti se čim se jedan od roditelja udalji ili iziđe iz kuće. Roditelji će dodatno opteretiti dijete ako ga počnu tretirati kao prenosioca poruka. Situacije “reci mami/tati” izazvaju emocionalni stres jer dijete pomisli kako je dovoljno odraslo za rješavanje velikih problema, no u trenutku shvaćanja kako ne može utjecati na pomirenje razočarat će se.

Roditelji najčešće nisu u stanju shvatiti kako se dijete osjeća jer su previše opterećeni vlastitim sukobima, objašnjava Domagoj Štimac, psihijatar u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba.
Često nesvjesno prenose djetetu poruku “Moraš izabrati stranu - ako nisi na mojoj, tad si na njegovoj ili njezinoj”. Vrlo je važna otvorena komunikacija u kojoj će se djetetu iskreno objasniti da se roditelji ne slažu dobro, pa da će zbog toga živjeti odvojeno, ali će i dalje provoditi vrijeme zajedno. Također, dijete se ne smije držati u lažnoj nadi ponašanjem kao da je sve u najboljem redu ili glumom - osim ako se roditelji zaista ne misle pomiriti.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare