To je to što me zanima!

Istraživači savjetuju korištenje emojija za bolju komunikaciju

U radnoj se komunikaciji, tvrde znanstvenici, emoji može uključiti kao zamjena za 55 posto neverbalnih znakova koje ne vidimo putem online komunikacije
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Što stres sve može prouzročiti u našem tijelu većina ni ne zna

Istraživači psihologije sa Sveučilišta Chichester u Velikoj Britaniji smatraju da se danas u poslovnoj komunikaciji i e-mailovima ne koristi dovoljno emojija. Oni kažu da se trenutno čak 93 posto uobičajenih komunikacijskih znakova uopće ne koristi - jer zbog izolacije sad uglavnom komuniciramo preko interneta. Da bi se to nadoknadilo, savjetuju znanstvenici, koristite emojije.

Emoji je nastao krajem 1990-ih a smislio ga je inženjer japanske telefonske kompanije NTT Docomo Shigetaka Kurita. Riječ "emoji" kombinira dvije japanske riječi: "e" (za "sliku") i "moji" (za "lik"). Svakog se dana preko Facebooka pošalje preko pet milijardi emojija, a najpopularniji je onaj koji 'plače od smijeha'.

U radnoj se komunikaciji, tvrde znanstvenici, emoji može uključiti kao zamjena za 55 posto neverbalnih znakova koje ne vidimo online komunikacijom - dok još 38 posto 'znakova' dolazi iz tona i glasa osobe.

RANJIVIJI NEGO IKAD Pandemija korone pogodila je i najstariju svjetsku profesiju

Voditeljica programa psihologije i predavačica na Sveučilištu Chichester dr. Moitree Banerjee objasnila je da komunikacija putem e-pošte fokus stavlja na sadržaj, umjesto na glas i izraze lica, što našim kolegama ne daje dovoljno pokazatelja o tome kako se osjećamo.

Uključivanjem emojija ili slika može se osobi koja čita naš e-poštu pomoći dekodirati njen ton.

- Emojiji mogu neizmjerno pomoći kao posrednici u komunikaciji - rekla je dr. Banerjee jer pokazuju razinu i smjer emocija i izražavaju pažnju. Banerjee u poslovnoj komunikaciji preporučuje korištenje jednostavnih 'smajlića' koji se mogu lako protumačiti.

ŠTO NAKON PANDEMIJE? Pred šefovima su novi izazovi: Pripremite se, dolaze 'zombiji'!

- Vrijeme je da se razvija svijest i da pošiljatelj i primatelj budu svjesni nedostataka u komunikaciji uzrokovanih ovim novim načinom komunikacije - istaknuli su znanstvenici dodavši da, iako je neuobičajeno da se emojiji koristite u formalnom okruženju, trenutna situacija zahtijeva kršenje pravila kako bismo nadoknadili nedostatke u komunikaciji'.

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 5

  • dal 16.04.2020.

    Ne pišem puno poruka, ali sigurno bi više koristio ove ''smajliće'', da uopće mogu dešifrirat šta koji znači...Eto, na primjer...tražim neku ženu da mi pošalje štagod čipkasto na mail, i onda stavim taj gdje se vidi ''smijeh'' ( onaj šta mu suze idu iz očiju od smijeha ). Za mene to znači da bi me beskrajno razveselila, a ona će mislit da joj se rugam...?! Zna li itko...koji je ''smajlić'' za grudnjak ( čipka ), koji za haltere ( čipka ), koji za najlonke...? Pa da ''nalijepim 100-ak tih smajlića, dodijalo mi je više pisat i objašnjavat...

  • retita🦋 16.04.2020.

    Ima jedan tu kojeg odaju upravo smajlići.Ma što napisao i ma koji nick imao.

Komentiraj...
Vidi sve komentare