To je to što me zanima!

Istraživanje: Spermiji su sporiji zbog kemikalija iz kućanstava

Kod čovjeka i kod psa su kemičari pronašli otprilike iste razine dva kemijska spoja, pa su zaključili da se, usprkos razlikama u aktivnostima i prehrani, i ljudima i psima sperma uništava na isti način
Vidi originalni članak

Nedavno je skupina kemičara sa Sveučilišta University of Nottingham objavila rezultate mjerenja utjecaja kemikalija koje se koriste u kućanstvima - a kažu da zbog nekih kemikalija iz kućanstava muškarcima znatno opada kvaliteta spermija, a isto se navodno događa i kod mužjaka pasa koji kao kućni ljubimci žive u kućama ili stanovima.

Kvaliteta spermija kod muškaraca je prema njima u zadnjih 80 godina opala za čak 50 posto, a psima kućnim ljubimcima za 30 posto. A budući da je broj spermija opao kod jednih i drugih, znanstvenici su zaključili da spermije 'uništava' nešto iz zajedničke im okoline.

Inače, kod čovjeka i kod psa su kemičari pronašli otprilike iste razine dva kemijska spoja, tzv.  DEHP i PCB 153, pa su zaključili da se, usprkos razlikama u aktivnostima i prehrani, i ljudima i psima sperma uništava na isti način. A jedna od te dvije kemikalije PCB, je još 2004. zabranjena u Europi, ali dugo ostaje u okolišu, a može se naći i u nekim masnoćama iz hrane. Druga, DEHP, se nalazi u plastici, tepisima, parketima, namještaju, odjeći i igračkama.

ČUDESNO DJELOVANJE Pomirišite ružmarin što češće: U mozgu će se dogoditi čudo!

Obje su kemikalije, odnosno djelovanje njihovih koncentrata na spermije, znanstvenici ispitali u kontroliranim uvjetima, nakon čega su objavili da obje znatno djeluju na smanjenje njihove kvalitete. Spermijima je smanjena pokretljivost, a pokazale su se i promijene na DNA stanice spermija kod psa i kod čovjeka. Inače, ti spojevi slično utječu i na ženski spolni hormon osteogen.

- Ova nova saznanja dokazuju pretpostavku da se i kod psa može promatrati muška reprodukcija, ali i načini i razlozi njenog slabljenja - rekao je za Daily Mail dr. Richard Lea, koji je objasnio i da su kemikalije koje smo sami stvorili, a koje imaju široku primjenu u kućanstvima, veliki uzročnik opadanja kvalitete spermija, kako kod čovjeka tako i kod psa koji živi u ljudskom okruženju. 

- Ovo je prvi put da se promatrao direktni utjecaj neke kemikalije iz okoliša na kvalitetu sperme i mušku reprodukciju - rekao je dr. Lea, a dr. Rebecca Sumner, koja je radila na ovom eksperimentu, je dodala kako ova saznanja pokazuju da bi u budućnosti psi mogli biti 'pravi model' za istraživanje utjecaja zagađivača na opadanje plodnosti, jer je kod njih lakše kontrolirati neke druge faktore koji utječu na plodnost, npr. prehranu i kretanje.

Profesor sa Sveučilišta University of Sheffield Allan Pacey je naglasio da je ovo odlična studija koja je uspjela dokazati koliko okoliš utječe na reprodukciju, ali kako ju se treba tumačiti s oprezom, jer se često događa da se neka pojava testirana u laboratoriju u 'stvarnom životu' pokaže drugačijom.

ŠOKANTNA ISPOVIJEST: 'Zlostavljao me i seksualno iskorištavao dvije godine, a ja nisam mogla otići'

Idi na 24sata

Komentari 7

  • dal 07.03.2019.

    Ma kakvi! Moji su prebrzi, pojest će me alimentacije:-(( Zato zadnje vrijeme upražnjavam samo virtualni seks.

  • benzen 06.03.2019.

    Promijene? E gramatiko, muko moja.

  • bolnaistina 06.03.2019.

    As ti gospe,a umene uvik isto brzi, špricnija u nju sa 25 i ostala u drugom stanju, špricnija u 37 opet u nju a ona odmah u drugom stanju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare