Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Pomirišite ružmarin što češće: U mozgu će se dogoditi čudo!

Pomirišite ružmarin što češće: U mozgu će se dogoditi čudo!

Ova biljka u sadrži spojeve koji sprječavaju razgradnju acetilkolina, kemikalije koja potiče moždane stanice odgovorne za pamćenje i razmišljanje da međusobno komuniciraju pravilno

VIDEO

Ružmarin je čudesna biljka koju su koristili i izuzetno cijenili i u davna vremena. U staroj Grčkoj upotrebljavali su ga za poboljšanje pamćenja, a znanstvenici današnjice potvrđuju taj blagotvoran učinak.

Istraživanja su pokazala da ružmarin sadrži karnozinsku kiselinu, koja je odlična u borbi protiv štete koju slobodni radikali nanose mozgu. Sadrži i prirodne kiseline koje štite stanice tijela i DNA od oštećenja.

Prvi simptomi moždanog udara - prepoznajte ga GROM testom
Prvi simptomi moždanog udara - prepoznajte ga GROM testom

Ova biljka u sadrži spojeve koji sprječavaju razgradnju acetilkolina, kemikalije koja potiče moždane stanice odgovorne za pamćenje i razmišljanje da međusobno komuniciraju pravilno.

Znanstvenici su procjenjivali učinke eteričnog ulja ružmarina kod 66 ljudi, podijelili su ih u dvije skupine. Prva skupina dijelila je sobu koju je ispunjavao miris ružmarina, a druga sobu u kojoj tog mirisa nije bilo. Rezultati su ih oduševili.

rosemary aromatherapy oil extract

Sudionici iz prve grupe pamtili su 60 do 75 posto bolje od onih iz druge sobe.

- Razlika između ove dvije skupine bila je 60 do 75 posto. Na primjer, prva grupa se sjetila napraviti sedam stvari, a druga četiri. Osim toga, ovi iz prve grupe koja je mirisala ružmarin, bili su brži u razmišljanju - pojasnila je istraživačica Jemmi McCready sa Sveučilište Northumbria u Velikoj Britaniji.

- Namjerno smo im postavili mnoštvo zadataka, pa je moguće da ljudi bolje funkcioniraju u multitaskingu nakon mirisanja ulja ružmarina. Nije postojala povezanost raspoloženja i pamćenja sudionika. To sugerira da na učinke utjecaj nisu imale budnost ili uzbuđenje - dodao je i napomenuo da su sudionici odgovarali na pitanja o tome kako su raspoloženi.

Fotolia

- Rezultati su pokazali da su njihove performanse i promjene raspoloženja nakon izlaganja aromi ružmarina zapravo rezultat koncentracija spoja poznatog kao 1,8-cineol, a koji je prisutan u njihovoj krvi. Ovaj spoj je prisutan u eteričnom ulju ružmarina i poznato je da djeluje na biokemijske sustave koji podupiru memoriju - dodala je.

Rekala je da je analizom krvi prve grupe pronađena veća količina 1,8-cineola u plazmi od one kod sudionika koji nisu bili izloženi mirisu ružmarina, prenosi healthyfoodhouse.com.

I mozak može prevariti čovjeka koji je zaljubljen, isto kao i srce
I mozak može prevariti čovjeka koji je zaljubljen, isto kao i srce

Stručnjakinja smatra da ovi rezultati mogu imati utjecaja na liječenje osoba s poremećajima pamćenja te da podupiru njihova prethodna istraživanja koja pokazuju da miris eteričnog ulja ružmarina može poboljšati kognitivno funkcioniranje zdravih odraslih ljudi.

- Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se istražilo je li ovaj tretman koristan za starije osobe koje imaju problema s pamćenjem - kazala je.

NEŠTO SKRIVAJU? Meghan i princ Harry uhvaćeni na tajnoj večeri

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku