To je to što me zanima!

Novi uspjeh: Ivan Đikić i njegov tim otkrili su slabu točku korone

Naš znanstvenik Ivan Đikić zajedno sa znanstvenicima sa sveučilišta Goethe u Frankfurtu otkrio je razlike između SARS-a i COVIDA-19 te pronašao potencijalnu terapiju protiv korona virusa
Vidi originalni članak

Kada virus SARS-CoV-2 prodre u ljudske stanice, potiče ljudsku stanicu domaćina da proizvodi proteine za stvaranje novih virusa. Jedan od tih virusnih proteina, zvan PLpro (proteaza nalik papainu), neophodan je za replikaciju i brzo širenje virusa. Međunarodni tim istraživača na čelu sa Sveučilištem Goethe otkrio je da farmakološka inhibicija ovog virusnog enzima blokira replikaciju virusa i istovremeno jača antivirusni imuni odgovor. Ovo je istraživanje je objavljeno u uglednom znanstvenom časopisu Nature.

POGLEDAJTE VIDEO: Ivan Đikić najavi novi val korona virusa

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U slučaju infekcije, virus SARS-CoV-2 mora svladati različite obrambene mehanizme ljudskog tijela, uključujući i nespecifičnu ili urođenu imunološku obranu. Tijekom ovog procesa, zaražene tjelesne stanice oslobađaju glasnike poznate kao interferon tipa 1. Oni privlače prirodne stanice ubojice, koje ubijaju zaražene stanice.

Jedan od razloga zašto je virus SARS-CoV-2 tako uspješan (i time opasan) je taj što može suzbiti nespecifični imunološki odgovor. Koristeći virusni protein PLpro (papainsku proteazu) virus ima dvije funkcije: stvaranje novih virusnih čestica i istodobno suzbijanje produkcije interferona tipa 1. Njemački i nizozemski istraživači sada su mogli pratiti te procese u eksperimentima s primarnim virusom u staničnim kulturama. Štoviše, ako blokiraju PLpro, proizvodnja virusa je inhibirana i istodobno ojačan urođeni imuni odgovor ljudskih stanica protiv virusa.

- Koristili smo nekovalentni inhibitor PLpro enzima (GRL-0617), i vrlo detaljno opisali njegov način djelovanja. Zaključili smo da je inhibiranje PLpro-a vrlo obećavajuća dvostruko ciljana strategija u suzbijanju COVID-19. Daljnji razvoj terapijskih supstanci koje inhibiraju PLpro predstavljaju ključni izazov u kliničkom liječenju COVID-19 - objašnjava profesor Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju II pri Sveučilišnoj bolnici u Frankfurtu i vodeći autor rada, prenosi Večernji.hr

ČETIRI KANDIDATA ZA CJEPIVO Lauc o utrci za spas: Rezultati su obećavajući. Ako cjepivo bude učinkovito, pandemiji je kraj

Drugi važan nalaz ovog rada je razlika između koronavirusa koji uzrokuju SARS i COVID-19. Znanstvenici su pokazali da virusni protein PLpro SARS-CoV-2 specifično djeluje na ISG-15 (interferonom stimulirani gen 15) u odnosu na ekvivalent SARS, što dovodi do smanjenja proizvodnje interferon tipa I. To je u skladu s nedavnim kliničkim opažanjima koja pokazuju da oboljeli od COVID-19 pokazuju smanjeni anti-virusni interferonski odgovor u usporedbi s drugim respiratornim virusima poput gripe i SARS-a. Da bi detaljno shvatili kako inhibicija PLpro zaustavlja virus, istraživači u Frankfurtu, Münchenu, Mainzu, Freiburgu i Leidenu blisko su surađivali na biokemijskim, strukturalnim, informatičkim i virološkim temama.

NAŠI DOKTORI UPUĆUJU: Gripa i korona stižu zajedno na jesen: Zaštitite se ranije uz jači imunitet i zdravije navike

Donghyuk Shin, postdoktorski istraživač i prvi autor rada je izjavio: 'Osobno bih želio naglasiti značaj znanosti i istraživanja, a posebno naglasiti potencijal koji stvara kultura suradnje. Kad sam vidio naše zajedničke rezultate, bio sam neizmjerno zahvalan što sam znanstvenik'. Profesorica Sandra Ciesek, ravnateljica Instituta za medicinsku virologiju Sveučilišne bolnice u Frankfurtu, je objasnila da je PLpro iznimno atraktivan antivirusni cilj, jer bi njegova inhibicija bila 'dvostruki udar' protiv SARS-CoV -2. 
 

Idi na 24sata

Komentari 87

  • darkonelson 03.08.2020.

    Nema veze nasi su vec kupili milju i pol doza cijepiva koje jos nije proizvedeno????? A sto ako neko proizvede lijek ili jepivo prije njih???

  • sufit 01.08.2020.

    KOJE to populističke bombe piše 24 sata bez provjere, Nije Đikić i njegov tim pronašai NIŠTA NOVO, već se ODAVNO zna za ove inhibitore, kao inhibitore SARS-Cov, pa se išlo u Đikićevu timu, također, za već poznatom analogijom da bi TO MOGLO BITI DOBRO i za inhibiranje replikacije SARS-CoV-2, čiji Nsp3 ima 87% sličnosti s onim kod SARS-CoV.  Naime, višestruki ne-strukturni protein 3 (Nsp3) je najveći protein kodiran genom koronavirusa (CoV), sa prosječnom molekularnom masom od oko 200 kD. Moguće ga kupiti na niz mjesta, za potrebe istraživanja. ZNAČI NIJE NJIHOV IZUM. Sa druge strane, kao inhibitor su koristili GRL0617 , koji je moćan, selektivni nekovalentni inhibitor teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV) (PLpro) /deubikvitinaza, DAKLE I TO JE POZNATA SUPSTANCA, već ISPITANA, kod teškog respiratornog sindroma, sa corona virusima, tipa SARS. Postavlja se pitanje ŠTA JE TO onda NOVO IZMISLIO ĐIKIĆEV TIM??Čini se ništa, osim što je ranija tuđa istraživačka saznanja, na drugim korona virusima, išao analogijom primjeniti i na corona virusu Cov19. Ali...ta analogija, koja je in vitro vjerojatno i očekivano potvrđena, samo je kap u moru posla od 10 godina do eventualnog lijeka, pod uvjetom da zadovolji: dugogodišnja toksikologija, uključivo i genotosicitet na animalnim modelima i 2 vrste životinja, farmakokinetske studije, pa tek onda dugogodišnje kliničke studije na zdravim dobrovoljcima u FAZI1, oboljelima u FAZI 2 i znstno većem uzorku u FAZI 3. Zbog toga, ova vijest sa

  • 30.07.2020.

    I ja sam otkrio slabu točku korone. Bezopasnija je od gripe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare