To je to što me zanima!

Izaberite pravu čašu za vino: Ona utječe na doživljaj kušanja

Na tržištu je izbor čaša širok gotovo kao i vrsta vina, a pitanje koje se uvijek nameće je - je li čaša zbilja važna? Pravi odgovor leži u kušaču, te što zapravo od vina očekuje
Vidi originalni članak

Izbor čaša za vino je nepregledan, od različitih veličina, debljine stakla, obujma i prilagođenosti za vrstu vina, izbor može biti zbunjujuć. Ako se pitate prave li čaše ikakvu razliku u samom iskustvu ispijanja vina, donosimo vam mišljenje stručnjaka.

- Ako pijete vino ponekad i ne birate pretjerano, onda vam čaša nije toliko ni bitna. No ako želite iskusiti pravo kušanje, onda je njena važnost neupitna - ispričala je sommelierka Kara Flaherty, za Huff Post.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Stručnjakinja je istaknula da ako pijete vino samo zbog alkohola u njemu, onda vam čaša niti ne treba. 

- Prava čaša pomaže ljudima da u potpunosti dožive vino koje piju. To uključuje uočavanje okusa i mirisa vina, te načina na koji ono pogađa nepce.

Paul Lysek, menadžer u jednom američkom restoranu vjeruje da je ispijanje vina užitak i zabava te da zapravo nije važno koju vrstu čaše za vino koristite.

- Najvažnije je voljeti ono što je u boci - čaša je samo sredstvo do toga. Ako vas ispijanje vina iz šalice za kavu čini sretnim ili ako volite skupljati vrhunsko, ručno puhano stakleno posuđe, nikada ne postoji pogrešan način da uživate u svojoj omiljenoj boci vina - objasnio je.

ŠTO NAKON GODIŠNJEG? Svemu što je lijepo ne mora doći kraj: Produljite ljeto s nekoliko zabavnih aktivnosti

Svaka čaša za vino dizajnirana je tako da kušač može najbolje osjetiti mirise i arome vina. Najveća razlika zapravo je u čašama za bijelo i za crno vino.

- Čaše za bijelo vino imaju manji volumen namijenjen očuvanju aroma, naglašavanju kiselosti i održavanju vina hladnijim - objasnila je sommelierka Erica Taylor pa dodala:

- Čaše za crno vino imaju veći volumen kako bi više zraka došlo u kontakt s vinom. Tako se jače ističu arome i ublažuje percepcija veće količine alkohola.

Za one koji uživaju u svakom vinu idealna je univerzalna čaša, koja je namijenjena za ispijanje bilo koje vrste vina.

KRALJICA BERBE 'Gutljaj finog vina mi je najbolja priprema prije prešanja grožđa'

Čaša za šampanjac i pjenušac izdužena je i ideala za nazdravljanje. Njezin oblik dizajniran je tako da se mjehurići zadrže što duže u piću.

Ako niste ljubitelj čaša na stalku, vino možete piti i iz niskih, iako neki stručnjaci tvrde da držanje čaše zagrijavano i mijenja mu aromu.

- Ako se najbolje osjećate ispijajući vino iz šalice za kavu - učinite to - zaključila je somelijerka Flaherty.

POGLEDAJTE VIDEO: U KOLICIMA JE, A JEDAN JE OD NAJBOLJIH POLJOPRIVREDNIKA

Idi na 24sata

Komentari 11

  • 24.09.2022.

    " Ispijam casu za casom vina pijana sam al' se svega secam u ovom zivotu samo jednom ja sam bila srecna":D bolje da pjevam nego serendam 💃🌞😚

  • mala lasta 24.09.2022.

    Ako je društvo pravo može i plastična.😉

  • mily 24.09.2022.

    u šalici za kavu? neee:) Fino vino u odgovarajućoj čaši i dobrom društvu. O da, i kad poželim samoću posebno zimi; kamin, dobra knjiga i čašica finog vina

Komentiraj...
Vidi sve komentare