To je to što me zanima!

Izbjegavajte ovu štetnu naviku kad ćete se sljedeći put svađati

Obrambeni stav je problem jer ne samo da ne slušamo s namjerom da razumijemo, već se držimo za svoj ego, koji djeluje kao prepreka autentičnoj komunikaciji i povezivanju
Vidi originalni članak

U slučaju da je netko ljut na vas, stvari se mogu razviti na jedan od sljedeća dva načina: možete se iskreno ispričati ili se možete obraniti. A obrambeni stav je poznat kao jedan od 'četiri jahača apokalipse' za svaku vezu.

POGLEDAJTE VIDEO: Oko čega se parovi svađaju?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naravno, nitko nije savršen, a to znači da ćemo se ponekad u svađi i obrambeno postaviti. Dakle, važno je naučiti kako se nositi s obrambenim impulsima kada se nađete u ovoj situaciji.

Prepoznavanje obrambenog ponašanja.

Budimo iskreni - svi smo ponekad obrambeno raspoloženi. Čujemo pritužbu od partnera, osjećamo da dovodi u pitanje naš karakter, pa je prva reakcija često skočiti u vlastitu obranu i objasniti zašto nismo rekli, učinili ili mislili ono za što smo bili 'optuženi'.

- Biti u obrambenom stavu znači reagirati s pretjerano zaštitničkim mentalitetom na situaciju koja to možda ne opravdava - piše bračna terapeutkinja Linda Carroll. 

- Umjesto da slušamo otvorena srca, odgovaramo s podignutim metaforičkim štitovima i isukanim oružjem - objašnjava.

PRAVILA SVAĐANJA Kako izbjeći razmirice: Korak unatrag spriječit će svađanje

Obrambeni stav je problem jer ne samo da ne slušamo s namjerom da razumijemo, već kao što je terapeutkinja za parove Elizabeth Earnshaw prethodno rekla: 'U ovim trenucima držimo se za svoj ego, koji djeluje kao prepreka autentičnoj komunikaciji i povezivanju.'

Earnshaw dodaje da zapravo postoji vrlo malo scenarija u kojima doista trebamo braniti svoje stajalište. 

Kako obuzdati defenzivnost?

Ako vam gore navedeno zvuči jako poznato, evo procesa u tri koraka za suzbijanje obrambenog ponašanja u korijenu i više fokusiranja na povezanost i razumijevanje:

1. Potvrdite perspektivu druge osobe.

Kad počnete osjećati da se ta sklonost da se branite ili dokazujete svoju nevinost počinje nazirati u vašoj komunikaciji, Earnshaw kaže da se umjesto toga usredotočite na pokušaj da potvrdite perspektivu druge osobe.

- Za početak ponudite jednostavne fraze koje izražavaju potvrdu onoga što osoba doživljava, poput 'Razumijem tvoju ljutnju' ili 'OK, jasno mi je zašto to misliš' - predlaže Earnshaw.

I naravno, nemojte to samo izgovoriti, već stvarno pokušajte osjetiti zbog čega je ta osoba uzrujana. Možete li doista cijeniti njihove brige i, nadalje, usredotočiti se na njihovo istinsko razumijevanje u ovom razgovoru? Ako je tako, već ste na dobrom putu.

NEDOSTATAK SAMOPOUZDANJA Zašto ljudi viču kad se svađaju? Od toga nema nikakve koristi, to samo pokazuje nečiju slabost

- Kad na ovaj način odgovarate na različita mišljenja ili kritike, povezujete se s drugom osobom i ublažavate napetost. To stvara povjerenje. A s povjerenjem otvaramo više prostora za raspravu - objašnjava Earnshaw. 

- Druga osoba spušta oprez i bit će spremnija saslušati vašu stranu - dodaje. 

2. Priznajte da imate obrambeni stav.

Prema Carroll, ključni korak za prestanak obrambenog ponašanja jest iskreno ga priznati: 'Ako vas partner kritizira zbog čega se osjećate obrambeno, možete li izraziti zašto?'

- To vam omogućuje da shvatite i obradite informaciju zašto tako reagirate - to može imati veze s vašom prošlošću i iskustvom, samopouzdanjem ili čak samo s vašim osobnim temperamentom. Takvim stavom također dajete do znanja vašem partneru da pokušavate raditi na svojim obrambenim instinktima upravo sada - objašnjava.

Odatle predlaže da se pokuša nastaviti rješavati sukob što je moguće 'poštenije i otvorenije'.

3. Preuzmite odgovornost.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, bitno je priznati svoje ponašanje. Čak i ako se neke od kritika čine neopravdanim, više je nego vjerojatno da postoji nešto za što treba preuzeti odgovornost.

ZAUVIJEK SRETNI...? Savjeti odvjetnika za razvode: Seks nije bitan, ali svađanje je

Ako je vaš partner uznemiren što ste, na primjer, vikali na njega, umjesto da kažete: 'Vikao sam na tebe samo zato što sam pod stresom zbog posla', Earnshaw predlaže da kažete nešto poput: 'Priznajem da sam jučer pogriješio i razgovarao s tobom na način na koji ne bi trebao' 

Cilj nije dokazati svoju nevinost, već pomoći vašem partneru da se osjeća potvrđenim i shvaćenim, tako da oboje možete krenuti naprijed.

Zaključak

Pokušavajući se obraniti od partnerove pritužbe nećete daleko stići. Zapravo, vjerojatno će samo još više uzrujati drugu osobu.

- Svi moramo biti u stanju primiti kritiku. Biti znatiželjan i otvoren kako bi mogli čuti pritužbe naših partnera ne samo da produbljuje vezu među ljudima, već nam pomaže da budemo otvoreniji u svim našim odnosima - piše Carroll za mbg

Suočeni sa sukobom, naša sposobnost da ga završimo je povezana s gutanjem svog ponosa, prihvaćanjem da smo nešto zabrljali, pravom isprikom i prihvaćanjem odgovornosti kako bismo sljedeći put bili bolji - što je baza zdravog odnosa.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • eho' 12.08.2022.

    Sve stoji, jedino bih dodala, pa i iz osobnoga iskustva, da kritika izaziva isti modus ponašanja. Tu se podrazumijeva i obrambeni stav, apriori zauzimanje obrane, a i kontra. Po zdravoj prirodi čovjeka je normalno, ponekada zauzimati položaj blokade. Stalna kritika iritira i ako je stalno kritika, bez kontre se teško može zaustaviti. Takve odnose generalno prekidam, distanciram se i to nakon pristojnih pokušaja razumnoga razgovora i strpljenja..ovisi o tom koliko mi je netko bitan. Čak i kada mi je najbolji prijatelj i rod, udaljujem se i to uglavnom zauvijek.

  • 11.08.2022.

    Najbolje se zatrčati i zaletit glavom u zid, a može i radijator

Komentiraj...
Vidi sve komentare