To je to što me zanima!

Izbjeljivanje zubiju vraća blistav i savršen osmijeh

Prije bilo kakvog tretmana izbjeljivanja obvezan je stomatološki pregled i konzultacije sa zubarom, a svi zubi moraju se vratiti u 'vrhunsku formu'.
Vidi originalni članak

Pušenje, često pijenje kave, čaja ili crnog vina te loša higijena usta mijenja boju zubi. U ranom stadiju pomoći će zubne paste, soda bikarbona, profesionalno čišćenje abrazivnim pastama ili pjeskarenje zubiju. Međutim, tijekom godina obojenja postaju sve intenzivnija i sve se teže odstranjuju pa pomaže samo izbjeljivanje zubiju kod stomatologa, ali samo ako caklina nije oštećena. Prije bilo kakvog tretmana obvezan je stomatološki pregled i konzultacije sa zubarom, a svi zubi moraju se vratiti u “vrhunsku formu” jer će izbjeljivanje nezdravih zubi trajno oštetiti caklinu, što može izazvati karijese. Pri izbjeljivanju u kućnoj radinosti koriste se preparati koji sadrže karbamid peroksid u koncentraciji do najviše 22 posto, i to uz obveznu liječničku kontrolu jer ta kemikalija prodire u samo tkivo zuba. Stomatolozi rabe vrlo jak 35-postotni karbamid peroksid koji ulazi u korijenski kanal zuba. Djeca mlađa od 20 godina te trudnice i dojilje ne bi trebali izbjeljivati zube, a gornje granice nema.
Blistav osmijeh važna je karika u lancu ljepote. Čovjek s klimavim, žutim i nezdravim zubima izgleda mnogo starije, a često mu strada i samopouzdanje. Zato izbjeljivanje zubi u estetskoj stomatologiji postaje sve češća metoda vraćanja blistavog osmijeha.


Laser mijenja boju zubi za dvije nijanse

Najnovija metoda izbjeljivanja je primjena CO2 lasera kojim se za deset minuta u ordinaciji boja zubiju mijenja za dvije nijanse. Laser mijenja boju samo prirodnih zuba, tako da se postojeće krunice i mostovi moraju promijeniti.

Navlake mogu dati prirodan izgled zubiju
Izgled zubiju može se popraviti visoko kvalitetnim navlakama koje sadrže aluminij-oksid te su vrlo visoke tvrdoće i izdržljivosti. Nakon što se na cirkonsku kapicu stavi porculan, završna navlaka dobiva prirodnu živost i ljepotu.

Osjetljivost na toplo i hladno znak je uzbune
Ako se preparati za izbjeljivanje koriste intenzivno, vrlo lako može doći do osjetljivosti na toplo i hladno. To je prvi znak da nešto nije u redu i zato svaki tretman treba biti pod kontrolom liječnika u ordinaciji, a izvan nje se treba pridržavati naputaka.

Jabuke, orasi i mlijeko su zdravi za zube
Budući da je bogata fosforom, kalcijem i flourom, jabuka čisti zube, uništava bakterije i štiti zubno meso, a orasi i mlijeko neophodni su kako bi zubna caklina koju kiseline nagrizaju “upila” minerale.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare