To je to što me zanima!

Izvucite najbolje iz zimskog supervoća i spriječite gripu

Pri kupnji naranči i grejpa najvažniji su boja, težina i koliko je kora glatka, a za razliku od banana, mogu se čuvati u hladnjaku. Najtrajnije zimsko voće je šipak
Vidi originalni članak

Borbu protiv najavljenih prehlada i gripa najbolje je početi obilnim količinama zimskog voća kao što su naranče i grejp. Naranče su najkvalitetnije ako im je kora glatka, tanka i bez mrlja, a sočnost ćete najbolje očuvati držite li ih na sobnoj temperaturi. Dulje će trajati ako ih stavite u hladnjak, i to do tri tjedna, no valja ih omotati u papir i staviti u posebnu kutiju. I grejp je najukusniji ako mu je kora tanka i glatka, a u hladnjaku može trajati i do šest tjedana. Birajte komade koji su teški, a to treba biti kriterij i pri odabiru najsočnijih limuna. 

Osim toga, bolje je da su manji i čvršći, a izdržat će na sobnoj temperaturi od sedam do deset dana. Klementine, citrusno voće koje najviše osvaja intenzivnim mirisom, trebale bi biti sjajne, ne suviše čvrste i svijetlonarančaste. Na sobnoj temperaturi možete ih držati do tjedan dana, a u hladnjaku i do šest tjedana. Najkvalitetnije supervoće nar ima sjajnu, glatku koru, a uz to je teško i čvrsto. Izbjegavajte one komade kojima je kora već pomalo uvenula. Na suhom i hladnome mjestu trajat će do mjesec dana, a u hladnjaku i do dva. 

Voće koje popravlja raspoloženje te je uz to i u Hrvatskoj najprodavanije - banane - najbolje je čuvati na sobnoj temperaturi. Ako su zelene, stavite ih u papirnatu vrećicu s jabukom zato što će tako prije dozreti, a ako ih držite u hladnjaku, brzo će početi crnjeti.

Ljubitelji krušaka, voća koje nije toliko popularno među Hrvatima, trebali bi birati komade koji su čvrsti, ali se ipak udube pod manjim pritiskom prsta. Dok su vam po ukusu, valja ih čuvati u plastičnoj vrećici u hladnjaku, i to do pet dana.

Slatki kruh od banana i vanilije

SASTOJCI: tri banane, 1/3 šalice rastopljenog maslaca, šalica šećera, jaje, žličica vanilije, žličica sode bikarbone, sol, šalica i pol brašna

U zgnječene banane dodajte maslac, šećer, jaje i vaniliju. Nakon toga u smjesu stavite sodu bikarbonu i sol, a na kraju dodajte brašno. Sve dobro izmiješajte i stavite u kalup. Pecite sat vremena na 180 stupnjeva.

Puding od naranče

SASTOJCI: dva jaja, šalica mlijeka, žlica kukuruznog škroba, šalica i pol šećera, tri naranče

Skuhajte smjesu od žumanjaka, šalice mlijeka, kukuruznog škroba i šećera. Na dno posude posložite dvije narezane naranče. Zatim istucite bjelanjke, dodajte malo šećera i prelijte preko pudinga. Nakon toga narežite još preostalu naranču i posložite po vrhu smjese. Pecite dok ne posmeđi.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • tessa 10 16.01.2013.

    Obožavam šipak, ovu zimu sam ih se uistinu najela!! Mljac!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare