To je to što me zanima!

Jamiejevi savjeti: Domaći ocat i "hrana s leda" štede novac

Čisti užitak: U emisiji "Štedite s Jamiejem", koja se prikazuje na 24Kitchenu, britanski chef Jamie Oliver donosi trikove za pripremu brzih i jeftinih jela
Vidi originalni članak

Iskoristite višak namirnica iz hladnjaka za pripremu domaćih sirupa, marmelada, tjestenine te kruha i uštedjet ćete na budžetu, govori slavni britanski kuhar Jamie Oliver. 

- Kako biste uštedjeli, kupujte velike vreće začina te ih kombinirajte u raznim varivima, mješavinama začina i curryjima - savjetuje Jamie. 

Priprema vlastite mješavine začina stoji otprilike trećinu kupovne cijene. Za mješavinu talijanskih začina u posudi pomiješajte četiri žlice sjemenki koromača, dvije žlice suhog origana, sušenu ljutu papričicu, dvije žlice sjemenki korijandra, žlicu crnog papra i žlicu morske soli. Mješavinu prebacite u blender i sameljite. Možete dodati i sitno naribanu koru limuna. Ulijte ulje u posudu. Mješavinu možete iskoristiti za piletinu, svinjetinu i pečeno povrće. 

- Najkorisnije povrće koje morate imati u zamrzivaču su špinat, mahune, bob, kukuruz šećerac, brokula i cvjetača - napominje britanski kuhar te dodaje: 

Rabite ih za juhe, variva i pite. Imajte i na umu da cijelo pile stoji manje nego kad kupujete dijelove. Narežite ga i zamrznite. Kako biste dobili hrskavu pileću kožicu bez prženja i masnoća, u blender stavite komade staroga kruha, ružmarin, češnjak, sol i papar te malo maslinova ulja. Od tri-četiri žlice brašna i malo vode napravite ljepljivu pastu. Piletinu marinirajte u ulju i octu, pecite u pećnici na 190°C oko 20 minuta. Uvaljajte je u pripremljenu pastu i krušne mrvice. Pecite je još 40 minuta dok ne postane hrskava. 

Male i oštećene jabuke poslužit će za pripremu domaćeg octa. Očistite ih i odrežite natučene dijelove te sameljite - dodaje Jamie. Rabite li manju količinu, možete ih i naribati. Stavite ih u posudu i čvrsto stisnite te držite na toplom. Nakon tri dana ulijte malo mlake vode. Prekrijte posudu gazom i neka odstoji 20 dana. Procijedite ocat i ulijte u boce te čvrsto zatvorite. Možete ga aromatizirati češnjakom, lukom, đumbirom, metvicom, začiniti ljutim čili papričicama, bosiljkom ili celerom, pa i voćem poput malina, kupina, borovnica ili ananasa.

Hrskave kockice kruha za juhe

Odličan način na koji možete iskoristiti stari kruh jest pripremanje kockica kruha s okusom sira. Uzmite pola ciabatte, natrgajte je na dijelove i stavite na pladanj. Poškropite maslinovim uljem te pospite naribanim sirom i ružmarinom. Pecite kruh 15 minuta u pećnici dok ne postane hrskav. 

U soli sačuvajte višak papričica

Ako vam treba samo polovica ili tri četvrtine papričice, ostatak s peteljkom umočite u šalicu soli. Možete ih i osušiti - imaju intenzivniji okus te se mogu koristiti za tjesteninu, složence ili mesne umake. 

Aromatične salate od jabuka i brokule

Napravite salatu od  viška povrća - luka, brokule, zelene salate, rajčica, kupusa i jabuka. Samo ga sitno narežite, pomiješajte i napravite udubinu. U udubinu stavite žličicu engleskog senfa, prstohvat soli i papra te začinite octom i maslinovim uljem. Pomiješajte i  dodatno začinite. 

Dobar plan štedi novac, ali i vrijeme

Izradite jelovnik i obroke planirajte tjedan dana unaprijed. Ono što je ostalo od ručka možete iskoristiti za večeru ili sutrašnji ručak. Umak koji je ostao od pečenja može poslužiti kao temelj za sutrašnje jelo.

Specijaliteti sa sirom 

Možete zamrznuti i ostatke sireva. Samo ih naribajte i spremite u plastičnu kutiju te iskoristite sir za umake, zapečena jela i zalogaje s lisnatim tijestom. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • hende007 02.04.2015.

    Ako se može uštedjeti, uvijek su dobro došli ovakvi savjeti.

  • kung fu panda 01.04.2015.

    dobri savjeti samo da je malo više novca jer kod nas povrće ko suho zlato košta

  • Eva B. 31.03.2015.

    Jaooooo sto mi ovaj dosadan i iritantan

Komentiraj...
Vidi sve komentare