To je to što me zanima!

Jedna od prvih drvenih kuća nakon potresa: 'Presretni smo, opet imamo krov nad glavom'

Austrijska donatorca Doraja Eberle razveselila je obitelj Vujnović iz Dragotinaca pored Petrinje. Ovo im je treća kuća u 30 godina. Prva je izgorjela u ratu, drugu je uništio potres...
Vidi originalni članak

Nije prošlo ni tri tjedna od kad je s gradonačelnicima Siska, Petrinje i Gline razgovarala o onovi razrušenog područja. A onda je, nakon dozvole, zajedno sa svojim volonterima zavrnula rukave i prošli ponedjeljak započela gradnju prve dvije drvene kuće - u Dragotincima i Jabukovcu kod Petrinje. Iste onakve kakve je gradila nakon rata na ovim prostorima. 

POGLEDAJTE VIDEO: Drvene kuće koje je gradila nakon rata ostale su neoštećene

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pričali smo s Ljudevitom Vujnovićem iz Dragotinaca koji je u samo pet dana dobio novu kuću.

- Ovo nam je treća kuća u 30 godina. Prva nam je spaljena u ratu, druga je popucala zbog potresa. Nakon potresa morali smo krenuti iz nule, ali hvala Bogu, posrećilo nam se. Preko gradonačelnika Petrinje saznali smo da postoji mogućnost za oglednom drvenom montažnom kućom pa smo se supruga i ja prijavili. Spojili su nas s gospođom Eberle i tako je sve krenulo - kaže nam Ljudevit.

VOLONTIRAJU NA BANOVINI Glazbenici velikog srca: Cijeli dana na terenu, unose radost i vedrinu gdje god da se pojave

Nakon što su stigli materijali, kuća je sklopljena u roku od pet dana. Prije neki dan počeli su sređivati i kupaonicu te priključke.

- Vjerujem da će uskoro biti spremna za useljenje. Sve se odvilo jako brzo, a to nismo ni očekivali. Naša stara kuća je na drugoj lokaciji i ima crvenu naljepnicu - priča.  Dodaje da se nakon potresa nisu predali.

- Nastavili smo sa svojim životima. Znate kako se kaže: ‘Život ide dalje, a raditi se mora’. Oni koji mogu, nastavili su s poslom. Tako i mi. Nadali smo se da će se sve nekako posložiti. I onda nam se ukazala ova prilika koja nam je dokazala kako na svijetu doista još ima dobrih ljudi. Hvala svima koji su nam omogućili da ponovo imamo krov nad glavom - istaknuo je Ljudevit.

FOTOGALERIJA Frizeri volonteri iz svih krajeva Hrvatske stigli u Glinu i okolna mjesta: 'Neka šišanje započne!'

Donatorica Doraja Eberle je na ovom području izgradila 1200 kuća nakon rata i mnogobrojnim obiteljima osigurala krov nad glavom. Nakon nove katastrofe koja je zadesila ovo područje, ponovo se aktivirala.

- Vratiti ljudima dostojanstvo u tako kratkom vremenu je čudesno. To se dogodilo jer smo svi radili kao jedno - moja udruga Poljoprivrednici za poljoprivrednike, Malteser Hrvatska i sponzori, HGT Buildingteam iz Bosne te hrvatski tim graditelja, sisački Caritas i gradonačelnik Dumbović - istaknula je Doraja Eberle.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • 25.02.2021.

    tako triba , konkretnim osobama/ obiteljima.

  • __shedow__ 25.02.2021.

    Stotine tona građevnog materijala je otišlo u HDZ-ove prirodne hangare i biti će ugrađeno u njihove vile, to sasm pisao čim su stizale pošiljke iz Austrije,Italije i ostalih zemalja da bi se to dokazalo i pokazalo istinitim, čak je završila priča u rtl emisiji, našli su puna izolirana skladišta tog materijala koji nije označen a samo je slikan za slučaj medijskih potrebna i onda preko noći nestajalo na svjedočenje okolnog stanovništava-SVJEDOKA! Zato se moraju ovakve male kućice improvizirat. Ne samo to, nego su i kamp kućice bile dostavljane ali nikad isporučene, i njima se je dilalo, ili ih prodavalo ili naplačivalo da ih se preveze do potrebitih. Zato se Plenković žesti kad bu branme u birtiju, njemu i njegovoj zločinačkoj, kako neće kada i humanitarnu pomoć kradete!!

  • Sivonja i Vesna 25.02.2021.

    Doraja je zena velikog srca -imao sam priliku upoznati se sa gromadom od žene-biti njen gost u Austriji gostovati na njihovoj lokalnoj TV i upoznati te velike da tako kazem kraljevske obitelji na posebnim zvanicama i objedima!

Komentiraj...
Vidi sve komentare