Recept s pivskim tijestom
Sastojci:
- cvjetovi bazge
- 1 šalica ječmenog brašna
- 1 šalica pšeničnog brašna
- pivo - količina po potrebi
- malo soli
POGLEDAJTE VIDEO o blagodatima bazge
Priprema:
Od navedenih sastojaka (svih osim bazge) napravite tijesto nalik onome za palačinke. U to umačite cvjetove bazge i pržite ih kratko u vrućem ulju, dok ne porumene. Na kraju ih pospite šećerom s aromom vanilije, cimetom i mljevenim bademima ili lješnjacima.
Recept sa snijegom od bjelanjaka
Sastojci:
- 8 velikih cvjetova bazge
- 2 šalice brašna
- mlijeko - količina po potrebi
- 1 jaje
- snijeg od 2 bjelanjka
Priprema:
Najprije pomiješajte brašno, jaje i mlijeko tako da dobijete smjesu kao za pripremu palačinki. Kad je smjesa glatka, u nju polako umiješajte snijeg od bjelanjaka. Cvjetove uronite u smjesu pa pržite na vrućem ulju dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Poslužite s umakom od omiljenog voća ili pospite mješavinom cimeta i šećera u prahu ili samo sa šećerom u prahu, kako više volite.
Recept s aromatičnim dodacima
Sastojci:
- cvjetovi bazge
- 2 šalice brašna
- 2 jaja
- mlijeko - po potrebi
- malo ekstrakta vanilije
- malo prošeka ili nekog drugog desertnog vina
- naribana korica limuna
- prstohvat soli
Priprema:
Pomiješajte najprije suhe sastojke pa dodajte mokre. Dobro izradite kako ne bi bilo grudica, smjesa treba biti glatka i nalik onoj za palačinke. Cvjetove uronite u smjesu i ispržite kratko u vrućem ulju, možete i kokosovom.
Nakon što dobiju lijepu zlatnu boju izvadite ih na papirnate ubruse, da se upije višak masnoće, pa slažite na tanjur. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite uz sladoled od vanilije.