Kad uranjate cvjetove bazge u tijesto, držite ih za stapku, a tijekom prženja u vrućem ulju pazite da dobiju lijepu zlatnu boju sa svih strana. Pohana bazga jede se kao slatki desert
Jeste li ikad jeli pohanu bazgu? Priprema se na nekoliko načina, pa čak i s pivskim tijestom
Recept s pivskim tijestom
Sastojci:
- cvjetovi bazge
- 1 šalica ječmenog brašna
- 1 šalica pšeničnog brašna
- pivo - količina po potrebi
- malo soli
POGLEDAJTE VIDEO o blagodatima bazge
Pokretanje videa...
Priprema:
Od navedenih sastojaka (svih osim bazge) napravite tijesto nalik onome za palačinke. U to umačite cvjetove bazge i pržite ih kratko u vrućem ulju, dok ne porumene. Na kraju ih pospite šećerom s aromom vanilije, cimetom i mljevenim bademima ili lješnjacima.
Recept sa snijegom od bjelanjaka
Sastojci:
- 8 velikih cvjetova bazge
- 2 šalice brašna
- mlijeko - količina po potrebi
- 1 jaje
- snijeg od 2 bjelanjka
Priprema:
Najprije pomiješajte brašno, jaje i mlijeko tako da dobijete smjesu kao za pripremu palačinki. Kad je smjesa glatka, u nju polako umiješajte snijeg od bjelanjaka. Cvjetove uronite u smjesu pa pržite na vrućem ulju dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Poslužite s umakom od omiljenog voća ili pospite mješavinom cimeta i šećera u prahu ili samo sa šećerom u prahu, kako više volite.
Recept s aromatičnim dodacima
Sastojci:
- cvjetovi bazge
- 2 šalice brašna
- 2 jaja
- mlijeko - po potrebi
- malo ekstrakta vanilije
- malo prošeka ili nekog drugog desertnog vina
- naribana korica limuna
- prstohvat soli
Priprema:
Pomiješajte najprije suhe sastojke pa dodajte mokre. Dobro izradite kako ne bi bilo grudica, smjesa treba biti glatka i nalik onoj za palačinke. Cvjetove uronite u smjesu i ispržite kratko u vrućem ulju, možete i kokosovom.
Nakon što dobiju lijepu zlatnu boju izvadite ih na papirnate ubruse, da se upije višak masnoće, pa slažite na tanjur. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite uz sladoled od vanilije.