To je to što me zanima!

Jeste li već probali cold brew kavu? Slična je ledenoj, a evo kako ju lako napraviti kod kuće

Cold brew je slična kao klasična ledena, ali se kuha bez zagrijavanja. Ovim načinom pripreme se smanjuje kiselost i gorčina kave, a dobiva se slatkasti okus i puni osjet arome
Vidi originalni članak

Idealni napitak za tople dane koji će vam pružiti dozu osvježenja je 'cold brew' kava. Slična je kao i klasična ledena kava jer su obje napravljene od istog sastojka i obje su hladne, ali za razliku od klasične ledene kave, drugačiji je način pripreme.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naime, cold brewed kava od ledene kave na kakvu smo navikli razlikuje se prvenstveno u načinu pripreme koji traje čak 24 sata. No, dobra je vijest da u samo jednoj pripremi možete osigurati zalihe za nekoliko dana. 

Klasična ledena kava je skuhana i ohlađena dok je 'cold brew' hladno kuhana. Cold brew se radi s mlakom, čak i hladnom vodom. Svježe mljevena kava se namače određeni broj sati kako bi se iz zrnja izvukla aromatična ulja, šećeri i kofein, a potom se tekućina pažljivo filtrira. Kako nema izlaganja visokoj temperaturi, ovakva kava je sasvim drugačijeg okusa i teksture.

Ovim načinom pripreme se smanjuje kiselost i gorčina kave, a dobiva se slatkasti okus i puni osjet arome. Zato za cold brew uvijek birajte samo najkvalitetnija zrna.

Slabija kiselost pića ugodnija je za vaš želudac i probavni trakt, a samim time što ima nižu kiselost znači da je i prirodno slađa nego uobičajena pa ćete u startu smanjiti dozu šećera.

Ova kava ima više kofeina tako da je mogu piti svi oni kojima treba poseban 'booster' energije u jutro.

Cold brew je istovremeno blag i intenzivan. Aroma zavisi od vrste kave, a intenzitet od omjera kave i vode. 

ŽIVITE ZDRAVIJE Volite piti kavu, a želite smanjiti unos kofeina? Ovo je rješenje!

Priprema u 'french-press' kafeteriji

U kafetijeru stavite oko 130 dekagrama mljevene kave i oko 8 decilitara mlake vode, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da stoji barem 12 sati. Ako je vaša kafetijera manja, prilagodite količine, ali se držite ovog omjera. Nakon što je kava odstajala navedeni broj sati, lagano pritisnite prešu. Stišćite dok kava ne dotakne dno preše. 

Ako nemate kafetijeru poslužit će vrč ili velika staklena posuda.

Zrna sameljite krupnije, samo da ne budu sitna. Prebacite mljevenu kavu u veću zdjelu i prelijte litrom vode. Promiješajte tako da svako zrno natopite vodom. Stavite ju u hladnjak na 24 sata. Ili najmanje 20 sati. Ne bi bilo loše da je nekoliko puta promiješate i dok stoji u hladnjaku.

RECEPT Slatki desert: Pita sa snijegom od bjelanjaka i karamelom

Svoj cold brew servirajte po ukusu: na sobnoj temperaturi, iz frižidera, sa ledom ili sa biljnim mlijekom.

Možete ga preliti i preko sladoleda, pomiješati s alkoholom ili mu dodati toplo mlijeko - opcija je bezbroj.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Nap* 05.05.2022.

    Mljac probat cu nije lose kad su vrucine popodne popiti

  • 05.05.2022.

    Only mocca, hladna ili vrela. Nema bolje kave.

Komentiraj...
Vidi sve komentare