To je to što me zanima!

Kad kupujete i spremate cijelo pile - štedi se i struja i novac

Pileća prsa su mnogo skuplja od ostatka pileta. Kad kupujete cijelo pile, najbolje je da to radite u mesnici jer tamo ga nećete dobiti na plastičnom podlošku koji stvara otpad, ali i sigurno je puno zdravije
Vidi originalni članak

Ljudi mogu raditi odličnu hranu i na načine koje i okoliš voli. To su kompostiranje, uzgoj vlastite hrane i, naravno, što manje otpada, rekla je Louisa Shafia, autorica knjige “Lucid Food: Cooking for an Eco-conscious Life”.

Objašnjava kako u supermarketima viđamo isto voće i povrće tijekom cijele godine, bez obzira na godišnje doba. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Mnogi ih kupuju premda znaju da jagode i rajčice koje zimi vide na policama supermarketa zahtijevaju golemi trošak resursa koji im treba da sazru u određenim uvjetima te kako dolaze do nas iz dalekih odredišta - tvrdi ova ekološki osviještena kuharica. Svaka sezona nudi nam jedinstvene jestive poslastice pa ih tim “redoslijedom” treba i pripremati. Ističe kako veliku pogrešku ljudi rade ako ne kupuju cijelo pile, nego u dijelovima.

- Ekonomičnije je kupiti cijelo pile. Na primjer, pileća prsa su mnogo skuplja od ostatka pileta. Kad kupujete cijelo pile, najbolje je da to radite u mesnici jer tamo ga nećete dobiti na plastičnom podlošku koji stvara otpad, ali i sigurno je puno zdravije. Ako ga kupujete u komadima, svaki će biti zapakiran u svoju ambalažu što onečišćuje okoliš - tvrdi blogerica. Dodaje kako je pečenje cijelog pileta jednostavnije, ali i priprema je brža - pile stavljate u pećnicu i sve ostalo odrađuje ona.

- Tako ćete potrošiti i manje struje, a pile možete rasporediti po obrocima. Na primjer, jedite ga više dana u salati i od njega pripremite juhu. Višak juhe zamrznite. Osim toga, pečeno pile će okupiti mnogo više ljudi za stol od piletine spremljene na drugi način - savjetuje Shafia.

MAŠTOVITO I LIJEPO Doprinos ekologiji: Darove ove godine možete umotati u jeans

Ističe i kako ne treba bacati vodu od kuhanja, osobito onu u kojoj ste kuhali grah. Od nje se priprema aquafaba.
- Miksanjem te tekućine radi se snijeg kao od bjelanjaka. Osim toga, riječ je o niskokaloričnoj namirnici koja za razliku od jaja ne sadrži kolesterol ni masti pa se smatra vrlo zdravom alternativom - priča autorica.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 8

  • mihaela1000 31.12.2019.

    Mi smo 4.. nikad,ali nikad ni za 2 dana ne pojedemo piceka. Ak ga idem tak u većem komadu peć,ispečem polovicu... i opet se ne pojede sve,ahhhh.... tak da ono... samo za nas se nikak ne isplati

  • 31.12.2019.

    Kad bih ispekla cijeli pilić jeli bi ga cijeli tjedan..

  • anane 31.12.2019.

    Pileća prsa uvik stvaraju problem kod pecenja vece peradi...Bez obzira koliko ih špikujemo jednostavno ih preskacmo na stolu..Drazi su nam batci i krilca...

Komentiraj...
Vidi sve komentare