FINE I ZDRAVE
15 namirnica za čišćenje arterija
Jedite određene namirnice koje mogu pomoći u prevenciji začepljenja arterija i smanjiti rizik od bolesti srca. Primjeri uključuju bobičasto voće, grah, rajčice, ribu, zob i lisnato povrće
Ateroskleroza nastaje kada se masne naslage nakupljaju duž stijenki arterija. Ovu bolest možete čuti i pod nazivom začepljenje arterija ili otvrdnjavanje arterija.
Ateroskleroza uzrokuje sužavanje arterija i ograničava protok krvi do srca i drugih dijelova tijela.
Namirnice bogate antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama i drugim korisnim spojevima mogu pomoći u prevenciji stvaranja plaka u arterijama
Ateroskleroza nastaje kada se masne naslage nakupljaju duž stijenki arterija. Ovu bolest možete čuti i pod nazivom začepljenje arterija ili otvrdnjavanje arterija.
Ateroskleroza uzrokuje sužavanje arterija i ograničava protok krvi do srca i drugih dijelova tijela.
Namirnice bogate antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama i drugim korisnim spojevima mogu pomoći u prevenciji stvaranja plaka u arterijama
MASLINOVO ULJE - Maslinovo ulje, sastavni dio mediteranske prehrane, može poboljšati funkciju krvnih žila i smanjiti upalne markere, čime se smanjuje rizik od bolesti srca i ateroskleroze.
KAKAO I TAMNA ČOKOLADA - Kakao i tamna čokolada bogati su polifenolima koji pomažu u smanjenju upale i povećanju proizvodnje dušičnog oksida, što može pomoći u prevenciji ateroskleroze.
LISNATO POVRĆE - Lisnato povrće, poput kelja, špinata i rukole, bogato je nitratima koji pomažu u smanjenju upale i poboljšanju funkcije krvnih žila, a također sadrže kalij koji sprječava kalcifikaciju krvnih žila.
ORAŠASTI PLODOVI - Orašasti plodovi i sjemenke su odličan izvor proteina, vlakana, zdravih masti i vitamina. Oni mogu smanjiti LDL (loš) kolesterol i poboljšati funkciju krvnih žila, štiteći od bolesti srca.
ZOB - Zob pomaže u značajnom smanjenju faktora rizika za aterosklerozu, uključujući visoki LDL (loš) kolesterol. Sadrži antioksidante poput avenantramina koji mogu smanjiti upalu i prevenciju ateroskleroze.
CIKLA - Cikla je bogat izvor nitrata, koje vaše tijelo pretvara u dušikov oksid, signalnu molekulu koja igra mnoge bitne uloge u vašem tijelu. Upala krvnih žila dovodi do smanjene proizvodnje dušikovog oksida. Konzumiranje hrane poput cikle koja je bogata prehrambenim nitratima može poboljšati rad krvnih žila i smanjiti upalu, što može spriječiti aterosklerozu
KUPUSNJAČE - Kupusnjače, poput brokule, kupusa i cvjetače, povezane su s manjim rizikom od ateroskleroze. Konzumacija ovih povrća povezana je s smanjenjem debljine stijenke karotidnih arterija, što može smanjiti rizik od bolesti uzrokovanih aterosklerozom.
LANENE SJEMENKE - Lanene sjemenke bogate su vlaknima, zdravim mastima, vitaminima i mineralima, a mogu pomoći u prevenciji ateroskleroze. Sadrže antiupalne lignane koji mogu smanjiti kolesterol i štititi od srčanog udara i moždanog udara.
ZAČINI - Začini poput đumbira, papra, čilija i cimeta mogu pomoći u zaštiti od začepljenja arterija. Svi ovi začini imaju protuupalna svojstva i mogu pomoći u smanjenju slobodnih radikala i poboljšanju razine lipida u krvi.
CITRUSI - Citrusno voće, poput naranči, limuna i grejpa, bogato je vitaminima, mineralima i antioksidansima. Flavonoidi u citrusima mogu smanjiti upalu i pomoći u prevenciji oksidacije LDL (lošeg) kolesterola, što je povezano s razvojem ateroskleroze.
LUK - Sadrži sumporne spojeve koji mogu pomoći u prevenciji upale krvnih žila, inhibirati zgrušavanje trombocita u krvi i povećati dostupnost dušičnog oksida, što može zaštititi arterije od ateroskleroze.
RAJČICE - Rajčice sadrže karotenoidni pigment likopen koji može smanjiti upalu, povećati HDL (dobar) kolesterol i smanjiti rizik od bolesti srca. Kombinacija kuhanih rajčica s maslinovim uljem nudi najbolju zaštitu od začepljenja arterija.
RIBA - Konzumacija ribe bogate omega-3 masnim kiselinama može pomoći u smanjenju rizika od ateroskleroze i bolesti koronarne arterije. Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti upalu i zgrušavanje krvi, oba faktora koja mogu pridonijeti začepljenju arterija.
GRAH - Grah je bogat vlaknima, a konzumacija namirnica bogatih vlaknima, poput graha, ključna je za prevenciju ateroskleroze. Pomoći će vam u upravljanju razinama kolesterola i smanjiti rizik od začepljenja arterija. Mnoge studije pokazuju da konzumacija graha značajno smanjuje razine LDL (lošeg) kolesterola.
BOBIČASTO VOĆE - Bobičasto voće uključuje: borovnice, jagode, brusnice, maline, kupine. Ovo voće povezano je s brojnim zdravstvenim koristima, uključujući smanjenje upala i poboljšanje zdravlja srca. Sadrži vlakna, vitamine, minerale i korisne biljne spojeve, uključujući flavonoidne antioksidanse poput polifenola, koji mogu podržati zdravlje srca. Istraživanja također pokazuju da konzumacija bobičastog voća značajno smanjuje faktore rizika za aterosklerozu, uključujući povišeni LDL (loš) kolesterol, krvni tlak i razine šećera u krvi.