To je to što me zanima!

Kako se vlastita percepcija mijenja kad ne nosimo šminku?

Prije nego što smo se uvukli u karantene, većina žena koristila je make-up svaki dan, no u ovo kratko vrijeme navike su se promijenile, kao i način na koji same sebe vidimo - prihvaćanjem prirodnosti
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Beauty trik s TikToka: Super trepavice dobila je pomoću fena

Sve je stvar navike, jer samo je nekoliko tjedana potrebno da se naviknemo na vlastito lice u ogledalu bez imalo šminke. Iako je do prije par mjeseci mnogim ženama bilo nezamislivo izaći na ulicu bez podloge i maskare, navike su se promijenile. Naime, sve je stvar percepcije i prihvaćanja prirodnog izgleda. Make-up je svojevrsna maska iza koje sakrivamo prirodnost.

- Kad stavljamo na sebe šminku, svojoj podsvijesti šaljemo poruku da imamo mane i da ih moramo prekriti. I, naravno, sretniji smo s onim licem koje smo nacrtali na svoje prirodno. S tim novim licem se lako identificiramo jer utječe pozitivno na način kako se osjećamo - komentirala je psihoterapeutkinja Jennifer Pepper za Purewow.

IZGLEDA PUNO MLAĐE Anti-ageing: Beauty rituali Eve Mendes (46) sadrže i gadgete

Upravo zato, kad se svakodnevno šminkamo i mijenjamo izgled lica, navikli smo na drugačiji izgled i ta naša poboljšana i ispravljena verzija nam se jako sviđa.

No, sami proces aplikacije šminke čini nas sigurnijima, ako nam je navika i vežemo je uz lifestyle ciljeve.

- Taj ritual šminkanja, dio je aktivnosti koje nas usmjeravaju prema našim ciljevima. Ako naša priprema za posao uključuje šminkanje, preskakanje tog dijela aktivnosti može nam na koncu poljuljati ravnotežu i unutarnju sigurnost, jer smo preskočili ključan dio čitave pripreme koju inače radimo dok planiramo uspjeti - istaknula je psihologinja Meaghan Rice.

NE SUNČA SE Beauty rituali kojima Gwen Stefani održava svoj savršeni ten

Naravno, rituale možemo promijeniti, iako se mozak na početku promjene "buni", no s vremenom ćemo ustanoviti novi obrazac ponašanja, samo treba malo vremena i ponavljanja novog obrasca.

- Što više nešto ponavljamo, to se bolje osjećamo i s vremenom naučimo odmaknuti se od važnosti mišljenja drugih ljudi - veli Rice.

Kad pokušavamo smanjiti količinu šminke koju nosimo, tek tada možemo ustanoviti na koje smo sve načine "ovisni" o njoj i koliko utječe na naše ponašanje i percepciju samih sebe.

- Šminkate li se za druge ili radi sebe? Pošaljite si mentalnu poruku da se sami sebi sviđate ovakvi kakvi jeste i to će vam već pomoći da prihvatite "no make-up" lice i osjećate se mnogo bolje - ističe Pepper.

Klinički psiholog Daniel Sher ističe da osnovni zakon bihevioralne psihologije kaže da što smo više izloženi nečemu što nam smeta, lakše ćemo to s vremenom prihvatiti. Odnosno, na sve se možemo naviknuti.

LUKSUZNE BEAUTY METODE Lude holivudske anti age tajne: Od ptičje kakice do uboda pčela

Studija provedena 2016. i prezentirana u Američkom udruženju psihologa, otkrila je da su se žene, koje su se svakodnevno kratko vrijeme gledale u ogledalo bez šminke, nakon dva tjedna osjećale bolje i sigurnije u sebe.

- Kad se stalno gledamo bez šminke, možemo promijeniti poruku koju nam naša kultura nalaže - da se možemo osjećati dobro jedino ako smo našminkani i spremni za "prezentirati" se - komentirao je Sher.

Na taj način, ne mijenjamo sebe, već i našu kulturu.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Beauty trik s TikToka: Super trepavice dobila je pomoću fena

POGLEDAJTE VIDEO Tarik Filipović: #ZAJEDNO24SATA

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare