Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Lude holivudske anti age tajne: Od ptičje kakice do uboda pčela

Lude holivudske anti age tajne: Od ptičje kakice do uboda pčela
1

Tom Cruise i Harry Styles ne skrivaju oduševljenje skupim istočnjačkim beauty tretmanom u kojem se koriste dehidrirane ptičje fekalije za osvjetljavanje kože i borbu protiv akni

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kakva transformacija: Pogledaj kako šiške mijenjaju izgled lica

Poznati i slavni troše na tisuće dolara za najnovije beauty trendove, sve u nadi da će im baš oni otkriti tajnu vječnog zdravlja i mladosti. Početkom ove godine čelni čovjek Britanskog zdravstva NHS-a Sir Simon Stevens prozvao je glumicu i poduzetnicu Gwyneth Paltrow zbog 'promicanja sumnjivih wellness proizvoda i tretmana' koji mogu naštetiti zdravlju, a njen je brend Goop više puta sa različitih strana prozivan zbog prodaje skupih i kontroverznih proizvoda, kao što su npr. jaja od žada za vaginu ili sprej za odbijanje vampira i 'pozitivnu vibru'. Stručnjaci iz dermatologije, farmacije i estetske kirurgije za Mirror su ispričali koji su najluđi tretmani kojima se holivudske zvijezde podvrgavaju - i što točno oni kao liječnici o tim tretmanima misle.

Terapija ubodima pčela - 180 funti (1558 kn)

Ovoj se bolnoj drevnoj tehnici nedavno podvrgla Victoria Beckham a slijedile su je i druge poznate kolegice s estrade. Terapija ubodima pčela, tvrde Beckham i drugi zagovornici, smanjuje upale i ožiljke na koži.

Costume Institute Gala - New York

Specijalistica dermatologije i estetske njege kože Emma Coleman kaže da terapija pčelama i 'nije toliko suluda stvar, te da potječe još iz doba Hipokrata kad se otrov pčela koristio za liječenje raznih bolesti'.

- Apiterapija uključuje upotrebu pčelinjih proizvoda - pčelinjeg otrova, meda i propolisa - za liječenje bolesti poput artritisa i kronične boli, za zacjeljivanje rana i za kožne bolesti, te za smanjenje simptoma Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Smatra se da je učinkovitost apiterapije rezultat antimikrobnih i protuupalnih svojstava ekstrakta pčele - kaže Coleman, no podaci o učinkovitosti te terapije raznoliki su i nedovoljno opsežni.

U karanteni bez šminke: Slavne osobe pokazale su 'pravo' lice...
U karanteni bez šminke: Slavne osobe pokazale su 'pravo' lice...

Jedna studija na životinjama pokazala je npr. da terapija pčelinjim otrovom može poboljšati simptome reumatoidnog artritisa, dok nedavno 11-mjesečno istraživanje o učinku na oboljele od Parkinsona nije pokazalo značajnije poboljšanje.

A nije ni bez rizika - može naime uzrokovati anafilaktički šok ili čak u ekstremnim slučajevima i moždani udar kod ljudi alergičnih na ubod pčele. Zato se, ako razmatrate takvu terapiju, prije obavezno posavjetujte s liječnikom.

Tretman ribljim jajima (kavijarom) - 200 funti (1,732 kn)

Jedna od glumica koje na sve načine pokušavaju zadržati mladenački izgled kože navodno je i Angelina Jolie koja kožu cijelog tijela maže kavijarom; i to isključivo s jajašcima rijetke Siberian sturgeon ribe uzgajane u kavezima na jugu Francuske.

Na trosatnim se tretmanima Jolie navodno preko kavijara preznojava da bi joj iz tijela izašli toksini, a zbog visokog postotka ulja kavijar, vjeruje se, jako dobro i hidratizira kožu.

Reuters

Plastični kirurg dr. Lucy Glancey slaže se kako je upravo riblje ulje 'jedna od najbolje čuvanih tajni za ljepotu':

- Ne samo što će pomoći u omekšavanju i ravnomjernom brisanju bora, već zbog bogatstva A vitaminima i omega 3 masnim kiselinama ulje kožu dugo držati hidratiziranom - rekao je Glancey, a tvrdi kako isti hranjivi sastojci iz kavijara i ulja ribe koži pomažu i iznutra, npr. uzimanjem dodataka ulja bakalara.

- Ipak, najbolje što možete s kavijarom je pojesti ga - dodaje kirurg.

Beauty rituali kojima Gwen Stefani održava svoj savršeni ten
Beauty rituali kojima Gwen Stefani održava svoj savršeni ten

Nightingale facial (ili ptičja kakica na licu) - 180 funti (1558 kn)

Tom Cruise i Harry Styles spadaju među pripadnike grubljeg spola koji ulaganje u brigu o izgledu ne kriju, a ne kriju ni oduševljenje Nightingale facial  tretmanom - u kojem se za posvjetljavanje kože i borbu protiv akni koriste dehidrirane ptičje fekalije .

Izmet se miješa s rižinim mekinjama i vodom, nakon čega se suši pod UV svjetlima i nanosi kao maska ​​za lice.

Cast member Tom Cruise attends a news conference promoting his upcoming film "Mission: Impossible - Fallout" in Beijing

- To se zapravo ne razlikuje mnogo od nanošenja krema sa blagim AHA kiselinama poput npr. glikolne kiseline - kaže dermatologinja Glancey i objašnjava da je ptičji izmet 'posebno kiseo jer ptice ne uriniraju, pa mokraćna kiselina koja inače izlazi u mokraći njima izlazi u fekalijama'- što po njoj znači da bi tretman prije moglo koži naštetiti nego joj biti od koristi.

- Osobno bih radije koristila glikolnu kiselinu iz kreme - priznaje liječnica.

Beauty trik s TikToka: Super trepavice dobila je pomoću fena
Beauty trik s TikToka: Super trepavice dobila je pomoću fena

Cupping (vakuum čašice) - 50 funti (432 kn)

Riječ je o drevnoj azijskoj terapiji u kojoj se na kožu stavljaju ugrijane čaše koje stvaraju vakuum, što navodno poboljšava protok krvi. Neki se liječnici koji se bave alternativnom akupunkturom u ovaj tretman kunu i tvrde da pomaže za sve - od bolova u mišićima do celulita i depresije.

Za popularizaciju cuppinga zaslužni su upravo Gwyneth Paltrow i njen lifestyle brend Goop, a glumica je trend cuppinga postavila kad se na filmskoj premijeri pojavila sa kružnim obrisima po leđima - od, kako je kasnije rekla, cuppinga odnosno čašica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alexandra Wood (@__alexandrawood) on

Već se 5 000 godina ova terapija primjenjuje kao oblik akupunkture, a temelji se na ideji da vakuum izvlači kožu i pokreće krv i energiju u tijelu.

Profesor farmakologije na University College Londonu David Colquhoun ipak smatra kako 'cupping uopće nema smisla'.

- Krvarenje je isto bilo bitan dio medicine u 18. stoljeću, dok liječnici nisu otkrili da više šteti nego što koristi - kaže on i dodaje da je isto i sa cuppingom, 'tretmanom u koji su neki mogli vjerovati prije par stotina godina, ali ne bi trebali i danas'. Zbog vakuuma se, kaže on, koža može previše zategnuti i može doći do povećanog protoka krvi, a ideja da bi to moglo liječiti bilo koje medicinsko stanje mu je smiješna.

2019 ELLE Women In Hollywood

- To je potpuno pogrešno i samo je još jedan genijalan način da bogat i lakovjerni lakše potroše novac - kaže Colquhoun i dodaje kako kod mnogih zdravstvenih stanja - kao npr. kod boli u leđima - ne možemo puno učiniti, pa ni otkriti uzrok.

- Žalosno je što kod nekih tegoba ljudima još ne možemo pomoći, ali tisuće dolara vrijedne čašice im istro neće ublažiti problem - zaključio je prof. Colquhoun. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kakva transformacija: Pogledaj kako šiške mijenjaju izgled lica

POGLEDAJTE VIDEO Robert Knjaz: #ZAJEDNO24SATA

Pokretanje videa...

00:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje