To je to što me zanima!

Kako u dm-u pronaći sve za uravnoteženu prehranu

Karakteristike mediteranske dijete su zapravo obilje lako probavljivih i cjelovitih namirnica s malim udjelom zasićenih masti, šećera i crvenog mesa što, u prijevodu, znači manji broj kalorija koje su dugo razgrađuju
Vidi originalni članak

U posljednje vrijeme, mediteranska dijeta ponovo dobiva na popularnosti. Jedan od razloga tome jest i godišnje doba u kojem se nalazimo. Naime, karakteristike mediteranske dijete su zapravo obilje lako probavljivih i cjelovitih namirnica s malim udjelom zasićenih masti, šećera i crvenog mesa što, u prijevodu, znači manji broj kalorija koje su dugo razgrađuju. Takva vrsta prehrane idealna je za tople ljetne dane kada zbog vremenskih uvjeta jedemo manje i teže probavljamo hranu. Dodatno, smanjeni unos šećera doprinosi lakšem održavanju hidriranosti organizma.

Stoga je ljetna ishrana po uzoru na mediteransku koja je bogata cjelovitim nutrijentima i tekućinom vrlo pogodna za očuvanje zdravlja pa čak i za pripremu fit linije za plažu. Naravno, ono što se često može pročitati u medijima jest skupocjenost opisane prehrane što zapravo ne mora biti točno.

Ako želite postići manji kalorijski unos, ostati sitima te održati organizam hidriranim, a novčanik jednake težine, vaša prehrana treba se temeljiti na žitaricama, voću i orašastim plodovima koji ne moraju biti skuplji od prehrane temeljene na mesu i poslasticama.

Dovoljan je jedan odlazak u dm kako biste sastavili plan prehrane za održavanje ravnoteže u organizmu, a koji se temelji na postulatima mediteranske prehrane. Primjerice, idealan doručak, bogat vlaknima, ugljikohidratima i proteinom sastoji se od dmBio zobenih pahuljica pomiješanih s dmBio sojinim mlijekom i sušenim brusnicama.

Međuobrok je zdrava navika koju odlikuje mali kalorijski unos obogaćen vlaknima i vitaminima koji se kriju u recimo dmBio smoothieju od cikle. Glavni obrok u danu može se sastojati od dmBio dimljenog tofua i dmBio voćnog pirea za desert jer ćete tako zadovoljiti šećerne apetite bez da unosite rafinirani šećer u organizam.

Posljednji obrok u danu također je važan, i to zbog strateških razloga. Večera ne smije biti „nakrcana“ kalorijski bogatom hranom jer tijekom noći naš metabolizam radi usporeno, što može rezultirati otežanim spavanjem. Zato je važno posljednji obrok učiniti jednostavnim i laganim, a mogao bi se sastojati od dmBio proteinskog kruščića s namazom od povrća.

Ovaj prijedlog prehrane samo je jedna od brojnih kombinacija koje je u potpunosti moguće sastaviti u svakoj dm prodavaonici. Odaberite svoju kombinaciju, a sve dodatne informacije pronađite na dm-ovoj internetskoj i Facebook stranici.

Idi na 24sata