To je to što me zanima!

Kalendar mirisa: Svaki mjesec ima svoje note i idealan parfem

Pravila parfema: Mirise ne valja isprobavati ujutro, ne više od pet odjedanput, a možete i sami napraviti parfem. Vodite se kalendarom za odabir idealnog mirisa
Vidi originalni članak

Dok isprobavate miris u parfumeriji, i to nanoseći ga na zapešće, nemojte ga trljati jer ćete time promijeniti strukturu mirisa. Radije ga samo poprskajte i pričekajte 20-ak minuta. Osim unutarnje strane zapešća idealna mjesta za isprobavanje parfema su i unutarnji pregib lakta te vrat i područje iza ušiju. 

Zbog topline kože na tim mjestima miris će se najbolje aktivirati, a parfeme jedino ne valja testirati ujutro, kad je njuh najslabiji. Također, tijekom isprobavanja ponjušite najviše pet mirisa jer sve više od toga dat će krivi dojam o parfemu. A želite li ga sami napraviti, u steriliziranu bočicu od 10 ml dodajte 24 kapi eteričnih ulja prema vlastitu izboru, i to tako da od svake mirisne note izdvojite po osam kapi. Počnite s baznom notom - bor, jela, cedar, cimet ili klinčić, nastavite sa srednjom kao što su ruža, jasmin, ylang-ylang ili geranij, te na kraju gornjom notom poput bergamota, mandarina, limuna ili naranče. Dodajte i nekoliko kapi lavande koja će povezati sve note.

Bočicu dopunite alkoholom, bademovim ili jojobinim uljem, promućkajte te ostavite na mračnom i hladnome mjestu najmanje dva dana. A kad se jedanput odlučite na promjenu parfema, uskladite ga s mirisima koji prevladavaju u sezoni tijekom koje ćete ga rabiti.

Siječanj

Ostanite još malo vjerni mirisima citrusa, vanilije i cimeta koji podsjećaju na Božić i novogodišnje praznike. Kad se omotate šalom i krenete kroz hladan grad, uživat ćete u omamljujućemu mirisu. (Kenzo, Jungle L’Elephant)

Veljača

Izaberite miris nekoga jakog začina koji ostavlja trag široko oko vas, na primjer s notom papra. U teškom kaputu, dok je vani još hladno, dobro će vam doći takav “zagrljaj”. (Gucci, Guilty Intense)

Ožujak

Pokušajte s prozračnijim mirisom zelenog čaja u kombinaciji s jasminom. Uskladit ćete se s mirisima buđenja prirode koji se osjećaju u zraku i probuditi energiju poslije zimskog sna. (L’Occitane, Zeleni čaj s jasminom )

Travanj

Birajte miris trešnjina cvijeta ili smilja. Osvježit će vas i pomladiti te će se zgodno uklopiti s mirisima trešnjina drveta i smilja u cvatu. To je ujedno i dobra priprema za ljeto te mirise zrelog voća, zabave i opuštanja.(Green Tea Cherry Blossom, Elizabeth Arden)

Svibanj

Sve što pobuđuje vaše zavodničke osjećaje ili podsjeća na odmor. Ako želite zavodničku notu, uskladite to s karakterom. Suzdržanije žene biraju miris ruže, irisa, lovora, a one koje pršte energijom miris metvice i nerolija. (Opium, Yves Saint Laurent)

Lipanj

Definitivno miris ljubičice, zelenog lišća i(li) lagana nota lavande. Mnogi ih obožavaju jer podsjećaju na trčanje poljem i djetinjstvo. To su mirisi kojima se radujemo jer navješćuju sunčane dane. (Chloé, Eau de Fleurs)

Srpanj

Uz laganu notu lavande izaberite parfem s notom bergamota i origana. Nešto topliji dani “podnose” malo jači miris origana koji će stvoriti oblak oko vas dok šetate gradom i natjerati ljude da se okrenu za vama. (212 Carolina Herrera)

Kolovoz

Opet ruža, omotana toplim i drvenim notama. Ljeto voli i miris mošusa. Ili mirise tropskog voća koji podsjećaju na izležavanje ispod palme ili zabavu na plaži. Uživajte u pomalo omamljujućim mirisima koji bude sva čula. (Estée Lauder, Sensuous Nude)

Rujan

Začinite početak jeseni mirisom kima, smokve ili cedra. To su mirisi koji izrazito podsjećaju na zrelost koju priroda u rujnu doseže. U rujnu je ugodno osjetiti i miris mošusa, kojem se pridaju i afrodizijačka svojstva. (The Taste of Fragrance Womanity, Thierry Mugler)

Listopad

Okrenite se orijentalnim mirisima. Počinju hladniji dani. No mirisi Orijenta zadržat će još neko vrijeme osjećaj topline i vratiti vas u ljetne dane. U bazi parfema trebalo bi biti sandalovine, tamjana i mošusa. (Precious Water, serija black Onyx)

Studeni

Izaberite parfem u kojem prevladavaju mirisi citrusa, limuna i naranče, možda s dozom nekog začina, ili divljeg ličija, zimzelenog drveta s kiselkastim crvenim plodovima. Liči ima lagano ljutu notu i dobar je “uvod” u hladne dane. (Gucci, Envy Me)

Prosinac

Uživajte u parfemima s mirisom voća, citrusa ili nara, vanilije, čokolade, kolača s cimetom ili medenjaka. Ti nas mirisi približavaju Božiću i blagdanima, kuhinji prepunoj mirisa i obitelji za stolom te tako vraćaju u djetinjstvo. (Shalimar, Guerlain)

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Crna_1 25.02.2013.

    vrlo skromno ... parfemi se dijele pa nije bed .. eto krecem sutra odma u shoping kupit parfeme za ozujak ... samo nije mi jasno kako vi znate koje parfeme zene vole nositi te im se sviđaju ... il moramo nositi bas one koje ste naveli u listi bez obzira sto ih ne volimo niti nam odgovaraju ...

  • Lena07 21.02.2013.

    Ja imam 2 idealna parfema za sebe i to je to. Ovo su žive gluposti jer svaki parfem na svačijoj koži miriši drugačije ovisno o Ph faktoru i prirofnom mirisu kože.

  • Calpamos 21.02.2013.

    Svaka riba drugačije miriši :) I to svaki dan drugačije..

Komentiraj...
Vidi sve komentare