To je to što me zanima!

Kamenicama zbog pretjeranog iskorištavanja prijeti izumiranje

Njihova brojnost u brojnim uvalama i ekoregionima je manja od jedan posto, a imaju vrlo važnu ulogu u ekosustavu, jer filtriraju vodu, pokazala je američka studija
Vidi originalni članak

Kamenice su vrlo brzo izumiranju jer je u vrlo kratkom razdoblju nestalo 85 posto grebena diljem svijeta koji su njihovo prirodno stanište, pokazala je studija znanstvenika sa Sveučilišta Kalifornija. Do takve situacije dovelo je pretjerano iskorištavanje te su one funkcionalni izumrle, vjeruju znanstvenici. Oko 75 posto preostalih kamenica može se naći na pet lokacija u Sjevernoj Americi, te u Sjevernom moru.

- Njihova brojnost u brojnim uvalama i ekoregionima je manje od jedan posto, a imaju vrlo važnu ulogu u ekosustavu, jer filtriraju vodu. Osobito u Sjevernoj Americi, Australiji i Europi - kaže voditelj istraživanja Michael Beck. Znanstvenici nisu istražili neke dijelove Japana, Kine, Južna Afrike, Sjeverne i Južne Koreje, ali prethodna istraživanja sugeriraju da to ne bi imalo puno utjecaja na završni rezultat.

- Ovo je vjerojatno posljednja prilika za očuvanje kamenica - kaže Beck upozoravajući da grebeni na kojima je brojnost kamenica manja od 10 posto budu zatvoreni za daljnje berbe kako bi se omogućilo kamenicama  da se opet razviju.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare