To je to što me zanima!

Kirurzi bi trebali slušati Bacha i Beethovena dok operiraju

Istraživanje objavljeno u International Journal of Surgery pokazalo je da zahvati uz glazbu završavaju i do 10 posto brže. Uz to, operacije su kvalitetnije obavljene
Vidi originalni članak

Već je dokazano kako klasična glazba smiruje ljude, ali i životinje, a nova američka studija pokazuje da je osobito dobra za liječnike. Naime, kirurzi bi trebali slušati poput Mozarta, Bacha i Beethovena dok operiraju jer su tad precizniji i brži.

Navedeno istraživanje objavljeno u International Journal of Surgery pokazalo je da zahvati uz glazbu završavaju i do 10 posto brže. Uz to, operacije su kvalitetnije obavljene, a pacijenti se nakon nje osjećaju bolje. Dok klasična glazba potiho svira u pozadini, kirurzi su točniji i brži.

'ZAUSTAVITE VJENČANJE' Upala na svadbu u vjenčanici i vikala: 'To sam trebala biti ja'

Osim što se operacije bolje obavljaju, pacijentima koje su operirali kirurzi koji su slušali glazbu trebalo je manje anestetika, ali nije jasno zbog čega.

NEKA BLISTA Prije pečenja kolača: Evo kako lako očistiti pećnicu bez muke

- Naši rezultati baziraju se na snažnim znanstvenim dokazima koji pokazuju pozitivan efekt glazbe na izvedbu kirurga - rekao je jedan od sudionika istraživanja, dr. El Boghdady.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 11

  • 10.12.2019.

    naravno nesto lagano nece metal,

  • eho_ 10.12.2019.

    Bach i Mozart može..doista smiruje i prakticira se..Prije svega tkzv ozbiljna glazba i naravno u svakom slučaju Jazz. Może i drugo..Prodigy ili Deep.. etc..Ali tada to ovisi o mnogo faktora.Kao prvo od stanja bolesnika...o ekipi i teżini i vrsti zahvata. U biti, uvijek svira. O ja. Bez izuzetka. :)))))No ponekada je samo pogled očima, gasi sada dovoljan ima određena osoba koja to uradi. No, u glavnom je sve u grifu i u biti je sve istina što stoji. Glazba je svetinja i smiruje jako.Liječi i čisti dušu, rekao je i Aristotel. ;) Diže štimung, a bogme i drži budnim. A i to je ponekada bitno. Hahaha, mnogi kirurzi danas smatraju glazbu u Op poželjnom. Svi ti lijepi tonovi i harmonija, dođu dobro i pacijentima prije svega, ne samo liječničkom timu npr.. Smiruje strahove prije i tokom raznih zahvata, a i u situacijama prije anesteziranja ili buđenja. Moglo bi se reći poželjna.

  • Judita👥 10.12.2019.

    Možda neki i slušaju 😆nije to loše ako smiruje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare