Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Kirurzi bi trebali slušati Bacha i Beethovena dok operiraju

Istraživanje objavljeno u International Journal of Surgery pokazalo je da zahvati uz glazbu završavaju i do 10 posto brže. Uz to, operacije su kvalitetnije obavljene

Foto: Dreamstime
11 komentara

Već je dokazano kako klasična glazba smiruje ljude, ali i životinje, a nova američka studija pokazuje da je osobito dobra za liječnike. Naime, kirurzi bi trebali slušati poput Mozarta, Bacha i Beethovena dok operiraju jer su tad precizniji i brži.

Navedeno istraživanje objavljeno u International Journal of Surgery pokazalo je da zahvati uz glazbu završavaju i do 10 posto brže. Uz to, operacije su kvalitetnije obavljene, a pacijenti se nakon nje osjećaju bolje. Dok klasična glazba potiho svira u pozadini, kirurzi su točniji i brži.

'ZAUSTAVITE VJENČANJE' Upala na svadbu u vjenčanici i vikala: 'To sam trebala biti ja'

Osim što se operacije bolje obavljaju, pacijentima koje su operirali kirurzi koji su slušali glazbu trebalo je manje anestetika, ali nije jasno zbog čega.

NEKA BLISTA Prije pečenja kolača: Evo kako lako očistiti pećnicu bez muke

- Naši rezultati baziraju se na snažnim znanstvenim dokazima koji pokazuju pozitivan efekt glazbe na izvedbu kirurga - rekao je jedan od sudionika istraživanja, dr. El Boghdady.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message