To je to što me zanima!

Klasična šunka dobila je novo ruho - tijesto! Pripremite je i vi

Nezaobilazno jelo na uskršnjem stolu, šunka ne mora nužno biti pripremljena na klasičan način, već je možete obaviti i tijesto i poslužiti je uz raznovrsne umake
Vidi originalni članak

Šunka u tijestu

Količina: 1 srednje velika šunka

Tijesto: 40-50 dag brašna, sol, 3 dag kvasca, 5 dag ulja, 2 dl mlijeka, 1 žumanjak, bjelanjak za premazivanje

Priprema: Pripremite tijesto s kvascem. Kad se tijesto dovoljno digne, razvucite ga na debljinu od 1 cm i premažite bjelancem. Opranu i obrisanu šunku stavite na tijesto i njime je ovijete. Od ostatka tijesta pomoću kalupa izrežite cvjetiće i listiće pa njima ukrasite šunku (tijesto pričvrstite klinčićima). Šunku stavite na lim za pečenje, premažite bjelancem i pecite u pećnici na 180 °C toliko sati kolika je težina šunke. Uz šunku poslužite hren, ukiseljene gljive ili povrće. 

Kuhanje šunke: Dimljenu šunku dobro isperite četkom u mlakoj vodi. Potkoljenicu odrežite u zglobu te obje položite u posebnu kadicu, veći lonac, posudu ili kotao. Nalijte toliko vode da meso bude potpuno prekriveno. Kuhajte na laganoj vatri. Ako je meso jako slano, za vrijeme kuhanja odlijte vodu i dolijte novu. Kad igla ili vilica s lakoćom prodre do kosti, meso je kuhano. Kuhanje traje dva i pol do tri sata. Šunka se hladi više sati, a najbolje ju je ostaviti da se preko noći ohladi u vodi u kojoj je kuhana. Drugi dan šunku dobro obrišite. 

I ostali dimljeni komadi mesa ne smiju biti prekuhani ako ih kuhate za hladan predjela. Za vrijeme kuhanja ne dodajte začine ni druge dodatke kako bi se sačuvala prirodna aroma i okus suhog mesa. Meso ostavite da se ohladi u vodi u kojoj je kuhano. Od vode koja ostane možete napraviti juhu od krumpira, graha i druge juhe, ričet i razna variva. 

Šunka u tijestu s umakom od naranče i ribiza

Za tijesto: 600 g raženog brašna, 1 žličica ulja, sol,150 g integralnog pšeničnog brašna, pola litre vode, 2 vrećice suhog kvasca, 1 jaje 

Za šunku: 1 i pol kg dimljene šunke, 2 žlice pšeničnih mekinja

Za umak: 1 naranča, 200 g želea od crvenog ribiza, 1 žličica senfa, 1 žlica porta, sol, papar, mljeveni đumbir

Priprema: Izmiješajte u posudi ulje, sol, pšenično brašno i preostalo raženo brašno. Dodajte mlaku vodu, kvasac i šećer pa zamijesite glatko tijesto. Ostavite pokriveno dva do dva i pol sata na toplom mjestu. Tijesto potom razvaljajte, a manji dio ostavite sa strane. Nakon toga na tijesto stavite šunku i omotajte je. Umutite jaje i premažite rubove tijesta njime te dobro pritisnite. Od preostalog tijesta napravite uske trake i s jedne strane ih premažite jajetom. Potom ih u obliku rešetke složite na tijesto i cijelo tijesto premažite. Šunku u tijestu pecite oko dva sata na 180 °C. 

Za umak operite i posušite naranču, naribajte koru i iscijedite polovicu jedne. Izmiješajte žele od ribiza, senf i porto. Umiješajte 1-2 žlice narančina soka da masa postane glatka, ali ne jako rijetka. Začinite narančinom korom, solju, paprom i đumbirom. Poslužite uz šunku. Dobro se slaže s miješanom salatom ili kiselim kupusom. 

Šunka u tijestu za kruh

Sastojci: 275 ml mlijeka, 20 g kvasca, 500 g pšeničnog brašna, 50 g maslaca, prstohvat soli, 1 jaje, 1, 5 kg šunke iz blage marinade

Priprema: Rastopite kvasac u 125 ml mlakog mlijeka. Umiješajte 4 žlice brašna i ostavite poklopljeno 20 minuta na toplom mjestu da se digne. Stavite u posudu preostalo mlijeko, maslac, sol i dodajte dignuti kvasac. Zamijesite glatko tijesto. 

Tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm i na njega stavite šunku. Obje duže strane preklopite na šunku, a zatim preklopite kraće strane. Šunka mora biti potpuno umotana. U tijestu izrežite dva mala otvora i u njih stavite dva savijena komada papira da može izlaziti para. Obložite papirom lim za pečenje, stavite na njega šunku i ostavite da se diže 30 minuta. Zatim ju stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite oko dva sata. Odrežite gornji dio tijesta, izvadite šunku i narežite ju na kriške. Šunku i pečeno tijesto poslužite s raznim umacima. 

Salata sa šunkom

Sastojci: 85 g šunke, 200 g mahuna, 115 g sira, 125 g koktel rajčica, 225 g šampinjona, 85 g potočnice, 45 g mladog špinata, 45 g rikule, limun

Priprema: Tri žlice ulja, ribanu limunovu koricu i sok, žlicu zdrobljenih zrna papra i med stavite u staklenku i protresite. Narezanu šunku, sir, kuhane mahune, rajčice, gljive, potočnicu, špinat i rikulu pomiješajte te prelijte preljevom. 

Glazirana šunka

Sastojci: 1, 5 kg šunke, 6 žlica bijelog vina, klinčić

Ocaklina: žlica meda, žlica senfa, 45 g šećera, žlica đumbira, 2 žlice narančina soka, papar

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 °C. Stavite šunku u aluminijsku foliju i podignite stranice. Prelijte vinom i zatvorite. Pecite 60 minuta, oko 40 minuta po kilogramu. Izmiješajte sastojke za ocaklinu i izvadite šunku iz folije. Razrežite nožem kožu i ostavite masni sloj koji zarežete. Nabodite klinčićem, premažite umakom i pecite 30 minuta na rešetki u limu. Vruće poslužite s povrćem. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • EYES 31.03.2012.

    mljac mljac, obožavam šunkicu i mladi luk, može u kruhu ili samo kuhana...sve mi dobro kao dobrom pajceku!

  • honesta_cro 30.03.2012.

    al cu se najesti mamine kuhinje za ove blagdaneee :DD

  • zlikavac 30.03.2012.

    Za one koji nisu vješti u dizanim tijestima, može poslužiti i lisnato tijesto,,,,na kraju ispadne jako slasno i sočno...za prste polizati...mmmmmmmmmm :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare