Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Klasična šunka dobila je novo ruho - tijesto! Pripremite je i vi

Klasična šunka dobila je novo ruho - tijesto! Pripremite je i vi
4

Nezaobilazno jelo na uskršnjem stolu, šunka ne mora nužno biti pripremljena na klasičan način, već je možete obaviti i tijesto i poslužiti je uz raznovrsne umake

VIDEO

Šunka u tijestu

Količina: 1 srednje velika šunka

Tijesto: 40-50 dag brašna, sol, 3 dag kvasca, 5 dag ulja, 2 dl mlijeka, 1 žumanjak, bjelanjak za premazivanje

Priprema: Pripremite tijesto s kvascem. Kad se tijesto dovoljno digne, razvucite ga na debljinu od 1 cm i premažite bjelancem. Opranu i obrisanu šunku stavite na tijesto i njime je ovijete. Od ostatka tijesta pomoću kalupa izrežite cvjetiće i listiće pa njima ukrasite šunku (tijesto pričvrstite klinčićima). Šunku stavite na lim za pečenje, premažite bjelancem i pecite u pećnici na 180 °C toliko sati kolika je težina šunke. Uz šunku poslužite hren, ukiseljene gljive ili povrće. 

Kuhanje šunke: Dimljenu šunku dobro isperite četkom u mlakoj vodi. Potkoljenicu odrežite u zglobu te obje položite u posebnu kadicu, veći lonac, posudu ili kotao. Nalijte toliko vode da meso bude potpuno prekriveno. Kuhajte na laganoj vatri. Ako je meso jako slano, za vrijeme kuhanja odlijte vodu i dolijte novu. Kad igla ili vilica s lakoćom prodre do kosti, meso je kuhano. Kuhanje traje dva i pol do tri sata. Šunka se hladi više sati, a najbolje ju je ostaviti da se preko noći ohladi u vodi u kojoj je kuhana. Drugi dan šunku dobro obrišite. 

I ostali dimljeni komadi mesa ne smiju biti prekuhani ako ih kuhate za hladan predjela. Za vrijeme kuhanja ne dodajte začine ni druge dodatke kako bi se sačuvala prirodna aroma i okus suhog mesa. Meso ostavite da se ohladi u vodi u kojoj je kuhano. Od vode koja ostane možete napraviti juhu od krumpira, graha i druge juhe, ričet i razna variva. 

Šunka u tijestu s umakom od naranče i ribiza

Za tijesto: 600 g raženog brašna, 1 žličica ulja, sol,150 g integralnog pšeničnog brašna, pola litre vode, 2 vrećice suhog kvasca, 1 jaje 

Za šunku: 1 i pol kg dimljene šunke, 2 žlice pšeničnih mekinja

Za umak: 1 naranča, 200 g želea od crvenog ribiza, 1 žličica senfa, 1 žlica porta, sol, papar, mljeveni đumbir

Priprema: Izmiješajte u posudi ulje, sol, pšenično brašno i preostalo raženo brašno. Dodajte mlaku vodu, kvasac i šećer pa zamijesite glatko tijesto. Ostavite pokriveno dva do dva i pol sata na toplom mjestu. Tijesto potom razvaljajte, a manji dio ostavite sa strane. Nakon toga na tijesto stavite šunku i omotajte je. Umutite jaje i premažite rubove tijesta njime te dobro pritisnite. Od preostalog tijesta napravite uske trake i s jedne strane ih premažite jajetom. Potom ih u obliku rešetke složite na tijesto i cijelo tijesto premažite. Šunku u tijestu pecite oko dva sata na 180 °C. 

Za umak operite i posušite naranču, naribajte koru i iscijedite polovicu jedne. Izmiješajte žele od ribiza, senf i porto. Umiješajte 1-2 žlice narančina soka da masa postane glatka, ali ne jako rijetka. Začinite narančinom korom, solju, paprom i đumbirom. Poslužite uz šunku. Dobro se slaže s miješanom salatom ili kiselim kupusom. 

Šunka u tijestu za kruh

Sastojci: 275 ml mlijeka, 20 g kvasca, 500 g pšeničnog brašna, 50 g maslaca, prstohvat soli, 1 jaje, 1, 5 kg šunke iz blage marinade

Priprema: Rastopite kvasac u 125 ml mlakog mlijeka. Umiješajte 4 žlice brašna i ostavite poklopljeno 20 minuta na toplom mjestu da se digne. Stavite u posudu preostalo mlijeko, maslac, sol i dodajte dignuti kvasac. Zamijesite glatko tijesto. 

Tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm i na njega stavite šunku. Obje duže strane preklopite na šunku, a zatim preklopite kraće strane. Šunka mora biti potpuno umotana. U tijestu izrežite dva mala otvora i u njih stavite dva savijena komada papira da može izlaziti para. Obložite papirom lim za pečenje, stavite na njega šunku i ostavite da se diže 30 minuta. Zatim ju stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite oko dva sata. Odrežite gornji dio tijesta, izvadite šunku i narežite ju na kriške. Šunku i pečeno tijesto poslužite s raznim umacima. 

Salata sa šunkom

Sastojci: 85 g šunke, 200 g mahuna, 115 g sira, 125 g koktel rajčica, 225 g šampinjona, 85 g potočnice, 45 g mladog špinata, 45 g rikule, limun

Priprema: Tri žlice ulja, ribanu limunovu koricu i sok, žlicu zdrobljenih zrna papra i med stavite u staklenku i protresite. Narezanu šunku, sir, kuhane mahune, rajčice, gljive, potočnicu, špinat i rikulu pomiješajte te prelijte preljevom. 

Glazirana šunka

Sastojci: 1, 5 kg šunke, 6 žlica bijelog vina, klinčić

Ocaklina: žlica meda, žlica senfa, 45 g šećera, žlica đumbira, 2 žlice narančina soka, papar

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 °C. Stavite šunku u aluminijsku foliju i podignite stranice. Prelijte vinom i zatvorite. Pecite 60 minuta, oko 40 minuta po kilogramu. Izmiješajte sastojke za ocaklinu i izvadite šunku iz folije. Razrežite nožem kožu i ostavite masni sloj koji zarežete. Nabodite klinčićem, premažite umakom i pecite 30 minuta na rešetki u limu. Vruće poslužite s povrćem. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje