To je to što me zanima!

Klitoris ima još jednu funkciju, osim za stvaranje zadovoljstva

Do sada se smatralo da je klitoris jedini ljudski organ koji je stvoren isključivo za postizanje tjelesnog zadovoljstva. Ali on zapravo može igrati važnu ulogu u reprodukciji, otkrili su znanstvenici
Vidi originalni članak

Stimulacija tog ženskog spolnog organa pokreće promjene unutar tijela što ga 'podešava' za začeće. To uključuje povećan vaginalni protok krvi i lakše prirodno podmazivanje, što seks za žene čini ugodnijim i pomaže spermijima da lakše doputuju do jajne stanice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

To također može dovesti do veće količine kisika i više temperature u ženskom reproduktivnom sustavu, kako bi spermu očuvao u dobrom stanju. 

No najvažnije kod ikakvog podražaja klitorisa, objašnjavaju znanstvenici, je to što se potiče promjena položaja grlića maternice, otvora maternice iz kojeg sperma kreće na svoj put. 

MOMCI MISLE SUPROTNO Zašto neki muškarci na prvu ostavljaju loš dojam kod žena?

- Promjena sprečava spermu da prebrzo uđe u maternicu. To daje spermijima na vremenu da postanu mobilni i aktiviraju se za oplodnju jajašca - rekao je dr. Roy Levin, stručnjak za žensko uzbuđenje sa Sveučilištu Sheffield.

Nakon što se sperma izbaci, aktiviranje njihovog repića se suzbija sve dok ne dođe relativno blizu jajnika. To spermijima daje povećane šanse da dođu do jajašca prije nego što - iscrpe zalihe svoje energije.

- Često ponavljana mantra da je jedina funkcija klitorisa da izazove seksualno zadovoljstvo, sada je zastarjela, a imamo i fiziološke dokaze za to - kaže dr. Levine.

Proučavajući 15 studija od 1966. do 2017. pobio je mnoga istraživanja koja su zaključila da je funkcija klitorisa isključivo postizanje zadovoljstva. 

'TO TI NIJE TREBALO' Golišava majka troje djece sva je u tetovažama - pogledajte koliko je lijepo prije izgledala

Dr. Levin koristio je svoje istraživanje i kako bi upozorio na sakaćenje ženskih genitalija u nekim kulturama. Postupak se obično izvodi nožem ili britvicom, a ponekad i bez anestezije.

Na temelju ovog istraživanja sada se zaključuje da je ženama tada mnogo teže začeti, uz uznemirujuću bol i dugoročne posljedice za mentalno zdravlje.

Inače, klitoris je ženski ekvivalent penisa koji se nalazi unutar vagine. Baš kao i penis, i klitoris je splet živaca, mišića i krvnih žila. Kada se probudi, klitoris se napuni krvlju i postane nabrekao. Tijekom stimulacije, izlazi iz prepucija, a sve rezultira orgazmom.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • Splitski cvit 09.12.2022.

    Kažu u članku da tamo gdje ženama odstranjuju klitoris teže dolazi do začeća. Pa koliki bi im tek natalitet bio da lako zatrudne?

  • fanat 09.12.2022.

    Mmmmm mali slatki....kako ga volim

  • 09.12.2022.

    A zasto bi samo muskarci uzivali?..Pa normalno da se priroda "pobrinula"...da zene nisu samo objekt za razmnozavanje....

Komentiraj...
Vidi sve komentare