To je to što me zanima!

Kod opeklina, za djecu su kobne vruće peći, grijalice, pirotehnika

U Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj izliječila su se i djeca kojima je opečeno 95 posto tijela, a zbog dobrih brojki na drugome smo mjestu u Europi
Vidi originalni članak

Opekline su najčešća vrsta ozljeda kod djece, a tekućina temperature već od 52 Celzijeva stupnja na dječjoj koži može prouzročiti trajna oštećenja. Svake godine u Hrvatskoj oko 3000 djece i mladih zadobije veće ili manje opekline, a više od 300 djece se liječi u bolnici.

POGLEDAJTE VIDEO: Meho Šabić (15) iz Gračanice u Bih preživio najteže opekline

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Stoga Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj, kao i prethodnih godina, obilježava 07. prosinca Međunarodni dan svjesnosti o opeklinama kod djece, ove godine pod motom "Oprez, vruće!". Prim.dr. Zoran Barčot, voditelj OHBP-a u Klaićevoj i kirurg u Referentnom centru za traumatizam dječje dobi, kaže da djeca opekline najčešće dobivaju u kućnom okruženju. Kobne budu vruće tekućine, peći, lonci, grijalice, pirotehnika.

Nažalost, svake godine ima i nekoliko slučajeva teških opeklina zbog visokog napona, prilikom penjanja na vagone. Iznimno je važno podizati svijest o sprečavanju opeklina, a kada se ipak dogode, u Klaićevoj će djecu liječiti stručnjaci svjetske klase. Jer po maloj stopi smrtnosti, i velikoj uspješnosti liječenja, Hrvatska je na respektabilnom drugom mjestu u Europi, odmah iza Švicarske.

PRIJATELJ U NEVOLJI Kako uočiti da je netko u vašoj blizini usamljen i kako pomoći?

U posljednjih 15 godina u Klaićevoj je od opeklina umrlo samo jedno dijete, a liječnici svojim znanjem uspješno liječe i djecu kojoj je opečeno čak 95 posto tijela.

- Služimo se brojnim suvremenim kirurškim metodama, među ostalim i presađivanjem kože, kako uzgojene, tako i kadaverske, koju naručujemo iz Španjolske. Od proljeća nam je na raspolaganju i CO2 frakcijski ablacijski laser, kojim uz ostale metode uspješno saniramo ožiljke nakon opeklina. Kompletno liječenje djece s opeklinama odvija se u Hrvatskoj, i nema tog stanja zbog kojeg bi dijete moralo ići po pomoć u inozemstvo - kaže nam prim.dr. Barčot, dodajući da je najveći uspjeh njegove karijere sada 24-godišnji Dino Salatović, koji je kao 13-godišnjak zadobio 80 posto opeklina cijelog tijela, kada je kanistar benzina istresao u peć.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare