To je to što me zanima!

'Količina hrane koju pojedete nema toliko veze s debljinom, već nešto sasvim drugo'

Da bismo razumjeli epidemiju pretilosti moramo shvatiti na koji način hrana koju unosimo u organizam utječe na naše hormone i metabolizam, napomenuli su znanstvenici
Vidi originalni članak

Po mišljenju grupe stručnjaka na čelu s Davidom Ludwigom, endokrinologom na Harvardu i u bostonskoj dječjoj bolnici, stvarni problem zapravo nije u konzumiranju pretjerane količine hrane.  

POGLEDAJTE VIDEO: Upornošću izgubila suvišne kilograme

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Oni smatraju da su glavni krivci za gojaznost 'moderne prehrambene navike koje karakterizira pretjerana konzumacija hrane s velikim glikemijskim indeksom, posebice procesuiranih, brzo probavljivih ugljikohidrata'. 

Pojasnili su da konzumiranje velikih količina prerađenih i škrobnih ugljikohidrata utječe na niz hormonalnih i metaboličkih promjena koje u organizmu rezultiraju skladištenjem viška energije u obliku masti.

Znanstvenici tvrde da će kvaliteta hrane koju osoba konzumira, a ne njezina količina utjecati na to hoće li se pojedinac udebljati i na kraju razviti pretilost.

Tipičan primjer su prženi krumpirići, pečeni krumpiri, bijelo tijesto i riža, žitne pahuljice i zašećerena pića. 

- Takva vrsta namirnica uzrokuje hormonalni odgovor koji iz temelja mijenja naš metabolizam, potiče pohranu masnoća, dobivanje na težini i pretilost - napisali su znanstvenici u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition. 

- Da bismo razumjeli epidemiju pretilosti moramo shvatiti na koji način hrana koju unosimo u organizam utječe na naše hormone i metabolizam - naveli su. 

LOŠA NAVIKA Jedete navečer prije spavanja? Provjerite što to znači za vas

Znanstvenici priznaju da u konačnici pretilosti pridonosi i današnji sjedilački način života i izostanak kretanja i tjelovježbe. 

Po američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u Sjedinjenim Državama je pretilo više od 40 posto odraslih, što znači da su podložni 'povećanom riziku od razvoja bolesti srca, dijabetesa tipa 2, nekih vrsta raka i od moždanog udara'. 

Idi na 24sata

Komentari 36

  • NonGMOwomen 27.09.2021.

    Whole Plant Based dijeta po mogucnosti sta vise RAW ili kuhano na niskoj temperanturi je najbolja i najzdravija dijeta na svijetu. Ne samo sto si zdrav vec izgledas 20 godina mladje.

  • nap 22.09.2021.

    Vazno se kretati

  • Würstchen 22.09.2021.

    Sjedilacki zivot je glavni uzrok...Ne tako davno bili smo u sumi i pentrali se po brdima i drvecu i trosili kalorije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare