To je to što me zanima!

Količina soli u istoj fast food hrani nije ista u svakoj državi

U jednoj porciji McDonaldsova Chicken McNuggetsa u Kanadi nalazi se 1,7 grama soli, u SAD-u 1,6 grama soli, a u Velikoj Britaniji su najmanje slani s 0,6 grama soli
Vidi originalni članak

Znanstvenici s australskog Instituta George su promatrali iste fast food namirnice u šest različitih zemalja, u Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi, Australiji, Francuskoj i Novom Zelandu. U jednoj porciji Chicken McNuggetsa u SAD-u su pronašli 1,5 gram soli, dok isto jelo sadrži 0,6 grama soli u Velikoj Britaniji te 1,7 grama u Kanadi. Pileći nuggetsi posluženi u Australiji, Francuskoj i Kanadi sadrže manje razine soli nego oni američki, ali više nego britanski, prenosi Reuters.

Razni burgeri u prosjeku sadrže oko 1,3 grama soli, a ta količina se ne razlikuje značajno od zemlje do zemlje. Znanstvenici nisu sigurni zašto se u istim namirnicama količine soli razlikuju s obzirom na lokaciju, ali vjeruju da to ima veze sa zdravstvenom politikom zemalja koja zagovara smanjenje upotrebe soli u prehrani.

Proizvođači fast food hrane često ističu kako je redukcija soli u njihovoj hrani teško ostvariva, jer zahtjeva ulaganje u nove proizvodne procese i tehnologije.

- Mi smo smanjili količinu soli za 10 posto u pilećem meniju u SAD-u, a smanjenje soli u svim našim jelima za 15 posto ostvarit ćemo do 2015. - ističu u McDonaldsu.

Dobrobiti smanjenja soli

Odraslim ljudima je u prosjeku potrebno oko 2,5 grama soli na dan, no brojne su studije pokazale da u zapadnim zemljama ljudi svakodnevno unose i do peterostruko više.

Smanjenje soli u prehrani djeluje poticajno na rad bubrega, smanjuje visoki krvni tlak te rizik od nastanka srčanih oboljenja, ističu znanstvenici. Tvrde kako je reduciranje soli vrlo učinkovita prevencija za brojne zdravstvene poteškoće i jedna od lakših stvari koje čovjek može sam napraviti za svoje zdravlje.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • MLADEN_5 21.04.2012.

    Dobro za procitati. Jer su srcane bolesti u zadnje vrijeme , jako ceste.

  • MLADEN_5 21.04.2012.

    Napokon jedna pametna vijest. Mnogi neznaju utjecaj soli na organizam.

Komentiraj...
Vidi sve komentare