To je to što me zanima!

Komunikacija je važna: Kazna ruši dječje samopoštovanje

Alternative kaznama: Pec po ručici ili vikanje na dijete automatska je odgojna mjera većine roditelja. Dajte im izbor, imajte realna očekivanja i ne reagirajte u bijesu
Vidi originalni članak

Oduzimanje igračaka, tjeranje u kut, zabrane, vikanje, lagani udarci po guzi ili rukama... kazne su koje primjenjuju roditelji. 

- Dijete će možda shvatiti što roditelj želi jer strah od kazne može biti djelotvoran, ali to neće pomoći u zdravom odrastanju - kaže psihologinja Natalija Stanković iz Psihološkog centra Razvoj i predlaže alternative kažnjavanju.

  • 1. Prepoznajte potrebe. Utvrdite što je u podlozi lošeg ponašanja. Imajte realna očekivanja. Nije realno da će dijete mirno sjediti sat vremena dok pijete kavu.
  • 2. Prihvatite djetetove emocije. Prihvatite kako ugodne, tako i neugodne emocije. Sve su potrebne za zdrav emocionalni razvoj. 
  • 3. Prije reakcije razmislite o svojim osjećajima. Uzmite predah i otkrijte zašto vas ljuti ponašanje djeteta. Budite svjesni da ono nije odgovorno za vaše osjećaje.
  • 4. Ako ste jako uznemireni, maknite se. Tek kad se smirite, odlučite racionalno što ćete napraviti.
  • 5. Objasnite djetetu zašto nešto tražite. Imajte na umu njegovu dob i što može shvatiti. Recite mu kako njegovo ponašanje utječe na vas.
  • 6. Pronađite alternative i jasno recite očekivanja.Umjesto “ne trči”, recite “hodaj polako.” Umjesto “zločest si”, recite “želim da me slušaš kad ti govorim.” 
  • 7. Dajte mu izbor i dopustite da uči iz vlastita iskustva. Neka samo odlučuje s čim će se igrati, koliko će jesti, što će obući...
  • 8. Pripremite dijete. Objasnite mu kako očekujete da se ponaša u gostima ili što može izabrati u trgovini. 

Komunikacija je ključ 

Kazna narušava dječji osjećaj samopoštovanja, pa je dobro umjesto toga poraditi na komunikaciji.

Više se smijte 

Roditelji kreiraju atmosferu u kojoj dijete odrasta. Ne doživljavajte sve preozbiljno, savjetuje psihologinja Stanković.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • poky_1 19.08.2014.

    Bullshit,zato jesu zbog takvog odgoja klinci prgavi,bahati,nemaju pistovanja prema nikome itd,di su svi ti silni psiholozi bili dok sam ja bil klinac,sta su se sad svi nasli pametni,i te knjige pisu 100% oni koji nemaju decu,ajde ne serite prevec,nek se primite nekog korisnog posla

  • gerber 18.08.2014.

    U svom zivotu sam od roditelja dobio samo 2 puta batine... Ali to jako dobre da h i danas pamtim! Kao dijete bio sam dosta nemiran ali bilo je dovoljno da me tata pogleda i prekinio bi sa zezancijom. Nije mi morao dva puta govorit da prestanem. Jednostavno sam ga postovao . Sad kad ga nema ja sam mu zahvalan na svemu u zivotu.. No danas nježno roditeljstvo zahtjeva vještine, znanja i stav da djecu ne treba tući nego ih tretirati s poštovanjem, ljubavlju i osjećajima da su vrijedni. Udaranje djeteta niti jednom normalnom roditelju nije užitak, a ova druga krajnost,škodit će djetetu u budućnosti. Stoga blago fizičko kažnjavanje udarcem po stražnjici, u slučajevima kada je to “doista potrebno”.Danas se uglavnom svađaju oko toga treba li ili ne djetetu dati po stražnjici, ali globalna inicijativa za strogu zakonsku zabranu fizičkog kažnjavanja djece nije pokrenuta zbog udarca po stražnjici.Pokrenuta je zbog svih onih roditelja koji su svoju djecu tukli kožnim remenjem, velikim šibama, šamarali ih, što je za malu djecu koja imaju glavu manju od dlana itekako bolno i opasno...

  • Jeeleenaayy 18.08.2014.

    Jadni oni koji se na ovom portalu moraju učiti o odgoju djece, to znanje valjda već imaš, ako ga ovdje moraš učiti, kasno je.

Komentiraj...
Vidi sve komentare