Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Komunikacija je važna: Kazna ruši dječje samopoštovanje

Komunikacija je važna: Kazna ruši dječje samopoštovanje
1

Alternative kaznama: Pec po ručici ili vikanje na dijete automatska je odgojna mjera većine roditelja. Dajte im izbor, imajte realna očekivanja i ne reagirajte u bijesu

VIDEO

Oduzimanje igračaka, tjeranje u kut, zabrane, vikanje, lagani udarci po guzi ili rukama... kazne su koje primjenjuju roditelji. 

- Dijete će možda shvatiti što roditelj želi jer strah od kazne može biti djelotvoran, ali to neće pomoći u zdravom odrastanju - kaže psihologinja Natalija Stanković iz Psihološkog centra Razvoj i predlaže alternative kažnjavanju.

  • 1. Prepoznajte potrebe. Utvrdite što je u podlozi lošeg ponašanja. Imajte realna očekivanja. Nije realno da će dijete mirno sjediti sat vremena dok pijete kavu.
  • 2. Prihvatite djetetove emocije. Prihvatite kako ugodne, tako i neugodne emocije. Sve su potrebne za zdrav emocionalni razvoj. 
  • 3. Prije reakcije razmislite o svojim osjećajima. Uzmite predah i otkrijte zašto vas ljuti ponašanje djeteta. Budite svjesni da ono nije odgovorno za vaše osjećaje.
  • 4. Ako ste jako uznemireni, maknite se. Tek kad se smirite, odlučite racionalno što ćete napraviti.
  • 5. Objasnite djetetu zašto nešto tražite. Imajte na umu njegovu dob i što može shvatiti. Recite mu kako njegovo ponašanje utječe na vas.
  • 6. Pronađite alternative i jasno recite očekivanja.Umjesto “ne trči”, recite “hodaj polako.” Umjesto “zločest si”, recite “želim da me slušaš kad ti govorim.” 
  • 7. Dajte mu izbor i dopustite da uči iz vlastita iskustva. Neka samo odlučuje s čim će se igrati, koliko će jesti, što će obući...
  • 8. Pripremite dijete. Objasnite mu kako očekujete da se ponaša u gostima ili što može izabrati u trgovini. 

Komunikacija je ključ 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kazna narušava dječji osjećaj samopoštovanja, pa je dobro umjesto toga poraditi na komunikaciji.

Više se smijte 

Roditelji kreiraju atmosferu u kojoj dijete odrasta. Ne doživljavajte sve preozbiljno, savjetuje psihologinja Stanković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise