To je to što me zanima!

Koža bez greške: Tamne mrlje nestat će uz limun, luk i papaju

Mrlje su najčešće na licu, rukama i dekolteu, a možete ih posvijetliti namirnicama iz vlastite kuhinje kao što su kiselinom bogat limun, papaja te sokom od luka i octa
Vidi originalni članak

Žućkaste i smeđe mrlje na koži nakupine su tamnog pigmente melanina, a posljedica su pretjeranog izlaganja UV zrakama. Najčešće se pojavljuju na licu, dekolteu i rukama, a najvidljivije su ljeti. 

Tamne mrlje posvijetlit će kreme na bazi kojične kiseline ili  vitamina C i B3. Navečer je najbolje koristiti kombinaciju tih sastojaka s alfa hidroksilnom kiselinom i retinolom koji izbjeljuju kožu. Retinol i glikolna kiselina potiču obnovu stanica, učvršćuju kožu i povećavaju sposobnost zadržavanja vlage.

Mrlje će izbijeliti i prirodne namirnice iz kuhinje kao što su limun, papaja te mješavina soka luka i octa.  

Sok od limuna uklanja i mrlje i mrtve stanice kože

Limun sadrži kiselinu koja uklanja tamne mrlje i mrtve stanice kože, sužava pore i dezinficira,  a dovoljno je iscijediti sok i nanijeti ga na kritična područja te ostaviti da djeluje pola sata te isprati. Postupak treba ponoviti dva puta na dan, najbolje ujutro i navečer, a prvi rezultati će biti vidljivi za šest do osam tjedana.

Papaja štiti kožu

Slično djelovanje kao limun ima i papaja. Ona čisti kožu i potiče obnovu, a papain iz voća sprečava proizvodnju enzima tirozina koji sudjeluje u stvaranju melanina. Preporučuje se na mrlje utrljati polovicu papaje i ostaviti nekoliko minuta da djeluje, pa potom isprati mlakom vodom. 

Sok od luka i octa obnavljaju kožu

U blenderu izmiješajte glavicu luka i iscijedite sok u posudu pa potom dodajte istu količinu octa. Mješavinu nakapajte na vaticu i utrljajte na tamne mrlje. Postupak ponovite jednom do dva puta na dan, a prije izlaska na sunce isperite s kože. I luk i ocat bogati su kiselinama koja rade prirodni piling na koži i omogućuju bržu obnovu. 


Idi na 24sata

Komentari 1

  • Stella81 02.07.2013.

    aj baš ću se ja pokušati rješiti svojih staračkih pjega :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare