To je to što me zanima!

Koža je pokazatelj prvih simptoma ozbiljnih bolesti

Crvenkasti “leptir” na licu najčešće je najraniji znak lupusa ili rozacee, dok neravnomjerne smeđe do crne mrlje mogu biti početak dijabetesa
Vidi originalni članak

Koža je zrcalo nevidljivih zdravstvenih stanja, od kojih mnoga mogu biti opasna. Zato je važno prepoznati ih i znati što te promjene na koži mogu značiti, kaže Joseph Jorizzo, američki dermatolog koji je napisao knjigu “Dermatološki znakovi unutarnjih bolesti”. Crveni osip u obliku leptira na licu najčešće je pokazatelj sistemskog eritemskog lupusa, autoimune bolesti vezivnog tkiva koja može zahvatiti različite dijelove tijela, od kože do živčanog sustava. No crvenilo na koži lica može biti i znak rozaceje (kronične dermatoze lica) ili kontaktnog dermatitisa.
Rozaceja je upalna kožna bolest koja razvija crvenilo zbog dugotrajno proširenih kapilara lica. Kontaktni dermatitis dijeli se na alergijski (uzrokovan metalima, hranom ili dlakom životinja) te nealergijski, nastao kao reakcija na snažne kemikalije, laserske, rendgenske ili UV zrake. U slučaju rozaceje ili lupusa obvezno posjetite dermatologa kako bi mogao prilagoditi terapiju vašem slučaju. No primijetite li da su se nakon kratkog vremena provedenog na suncu, u dodiru sa životinjama ili nakon određene hrane na koži počele razvijati promjene, posjetite obiteljskog liječnika koji vam također može pomoći. U slučaju težih oblika preporučit će vam pregled kod specijalista dermatologa.


CRNO-SMEĐE NERAVNOMJERNE MRLJE
KAKO IZGLEDA? Baršunaste, tamne pločice na koži vrata ili ispod pazuha. Boja kože na tim mjestima varira od smeđe do crne, a osim na vratu i pazuhu može se pojaviti i na preponama, pupku te čelu.
ŠTO ZNAČI? Te promjene najčešće su znak dijabetesa. Mogu se pojaviti i u slučaju pretilosti, ali katkad mogu upućivati i na unutarnji zloćudni tumor. Obično se stariji od 40 godina, ako imaju baršunaste pločice, šalju na detaljna ispitivanja. Rijetko je pokazatelj i policističnih jajnika. Primijetite li takve promjene na koži, obvezno posjetite liječnika.

NECROBIOSIS LIPOIDICA DIABETICORUM
KAKO IZGLEDA? Riječ je o osipu koji se najčešće pojavljuje na donjem dijelu nogu. Rub osipa je crven, a njegova unutrašnjost zlatna te nerijetko može puknuti i uzrokovati otvorene rane koje sporo zacjeljuju. Osip može biti izdignut na nekoliko mjesta.
ŠTO ZNAČI? Jasan je i karakterističan znak dijabetesa. Može se pojaviti kod ljudi koji ga još nemaju, ali kod kojih je u obitelji netko imao dijabetes ili je osip upozorenje da imaju tendenciju prema toj bolesti. Radi se biopsija kako bi se utvrdilo da je riječ o NLD-u, a potom se prepisuje terapija.

>>> Ljuskavi crveni osip koji se najprije pojavljuje na dlanovima i mišićima stražnjice uz vrlo crven jezik signalizira probleme s gušteračom

VIŠE U NASTAVKU...

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare