Niskokalorični kolači i sir koji imaju okus identičan originalu više nisu neostvareni san, tvrde britanski znanstvenici sa Sveučilišta Edinburgh i Sveučilišta Heriot-Watt. Oni su kreirali protein koji se raspršuje na mikro čestice i savršeno oponaša okus i teksturu masti.
Protein su u kolačima koristili umjesto jaja čime su smanjili udio masti i kalorija, ali i troškove proizvodnje. Očekuje se da bi se za dvije godine na tržištu mogli pronaći niskokalorični proizvodi koji pružaju jednaki užitak, ali bez rizika od debljanja, piše Daily Mail.
Ideja o proteinu koji ne mijenja okus i teksturu proizvoda nije nova, ali se dosad koristila samo u jogurtima. U kolačima i sirevima dosad nije bio uspješan jer nije dovoljno dobro oponašao strukturu masti. Međutim, britanski su znanstvenici promatrali ponašanje proteina tijekom procesa proizvodnje i zagrijavanja i oblikovali ga tako da se lako rasprši te savršeno oponaša masti.
Ovo bi otkriće trebalo pomoći proizvođačima da smanje udio masti, ali da to ne utječe na kvalitetu njihovih proizvoda, tvrde znanstvenici.
- Korištenje ove vrste proteina ima zdravstvenih prednosti, naročito za zdravstveni sustav koji opterećuje sve veći broj pretilih ljudi - istaknuo je voditelj istraživanja dr. Steve Euston.