To je to što me zanima!

Kreirali protein koji smanjuje masti u hrani i ne mijenja okus

Protein se raspršuje u mikro čestice i savršeno oponaša strukturu te okus masti: Njegovim korištenjem smanjuje se udio masti u hrani, a samim time i broj kalorija
Vidi originalni članak

Niskokalorični kolači i sir koji imaju okus identičan originalu više nisu neostvareni san, tvrde britanski znanstvenici sa Sveučilišta Edinburgh i Sveučilišta Heriot-Watt. Oni su kreirali protein koji se raspršuje na mikro čestice i savršeno oponaša okus i teksturu masti.

Protein su u kolačima koristili umjesto jaja čime su smanjili udio masti i kalorija, ali i troškove proizvodnje. Očekuje se da bi se za dvije godine na tržištu mogli pronaći niskokalorični proizvodi koji pružaju jednaki užitak, ali bez rizika od debljanja, piše Daily Mail

Ideja o proteinu koji ne mijenja okus i teksturu proizvoda nije nova, ali se dosad koristila samo u jogurtima. U kolačima i sirevima dosad nije bio uspješan jer nije dovoljno dobro oponašao strukturu masti. Međutim, britanski su znanstvenici promatrali ponašanje proteina tijekom procesa proizvodnje i zagrijavanja i oblikovali ga tako da se lako rasprši te savršeno oponaša masti. 

Ovo bi otkriće trebalo pomoći proizvođačima da smanje udio masti, ali da to ne utječe na kvalitetu njihovih proizvoda, tvrde znanstvenici.

- Korištenje ove vrste proteina ima zdravstvenih prednosti, naročito za zdravstveni sustav koji opterećuje sve veći broj pretilih ljudi - istaknuo je voditelj istraživanja dr. Steve Euston. 

Idi na 24sata

Komentari 24

  • 12.07.2014.

    Nikad, ali NIKAD neće čovjek stvoriti nešto savršenije i zdravije nego je to priroda stvorila... Mogu oni pričati bajke nekom drugom o "zdravim" omegolima, light proizvodima i cornflakesima s dodatkom željeza i suza koje liječe rak; sve je to industrija, obrada, kemija, i naše tijelo ne prepoznaje takve supstance i suplemente (neću reći hranu jer to nije). Nije ni čudo što danas imamo karcinoma, dijabetesa i boleština više nego ikad, kad nas sustavno truju i to nam uvaljuju pod "zdravo"...

  • jasamona 11.07.2014.

    sve je to lako promatrati u laboratoriju,a kak će ljudi reagirati na još malo kemije?! bit će bolesni,i opet će im trebati doktori,i lijek,i tak se vrtimo u krug. ljudski organizam treba masti,proteine i ugljikohidrate iz prirodnih izvora,kojih je na žalost sve manje,ali uvijek se može naći nešto kvalitetnije,što nije proizvedeno u laboratoriju,i industrijski prerađeno,lijepo zapakirano i dobro reklamirano

  • Bezobrazno zelene 11.07.2014.

    Još malo kemije, ništa ne može zamijeniti jaja u kolaču jer su oni osnova svake dobre slastice a oni nek mućkaju koliko žele....

Komentiraj...
Vidi sve komentare