To je to što me zanima!

Kretanje je najbitnije: I čišćenje snižava rizik od raka dojke

Lagana vježba sprečava nakupljanje masnog tkiva koji potiče pojavu tumornih stanica, a 10 sati šetnje ili bicikliranja na tjedan pomaže u prevenciji od raka dojke
Vidi originalni članak

Svakodnevna lagana vježba od sat i pol smanjuje rizik od raka dojke za 30 posto, utvrdilo je istraživanje Sveučilišta Sjeverna Karolina provedeno na 3059 zdravih žena i 1504 žene s dijagnosticiranim rakom dojke.

Tjelesna aktivnost sprečava nakupljanje masnog tkiva koji potiče pojavu tumornih stanica. Nakupljanjem masnog tkiva tijelo otpušta estrogen i testosteron, a oni pak rast tumornih stanica dok redovita tjelovježba to sprečava, prenosi Daily Mail. Stručnjaci tvrde da 10 sati lagane vježbe na tjedan što uključuje i obavljanje kućanskih poslova sprečava rizik od ozbiljnih bolesti poput raka za ljude svih dobnih skupina.

- Najbitnije je da žene shvate kako ih i lagana tjelovježba može "spasiti" od raka. Ne moraju trčati maraton, ali lagano trčanje, bicikliranje, pa čak i obavljanje kućanskih poslova pomoći će u prevenciji - napomenula je voditeljica istraživanja Lauren McCullough. 

Prijašnja istraživanja potvrdila su da pretilost, odnosno visoke razine hormona estrogena i testosterona povećavaju rizik od raka dojke za dva do tri puta. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Leksić 27.06.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • Bubica1985 27.06.2012.

    Po tome ispada da sve žene koje imaju rak dojke nikad ništa u životu nisu radile.Pa svaka žena ima hrpu čišćenja i spremanje,a da ne spominjem ako ima okućnice i vrta,to je veliki fizički napor. A mala djeca???

  • user_106941 26.06.2012.

    sumnjam da čišćenje pomaže ako uzmemo u obzir sva ta sredstva i kemikalije....

Komentiraj...
Vidi sve komentare