To je to što me zanima!

Ulili ste krivo gorivo? Evo što trebate učiniti da spasite auto

PAZI ŠTO ULIJEVAŠ Utvrdite li da u auto niste ulili više od pet posto krivoga goriva, dolijte pravo. Ako u benzinca natočite dizel i nekim čudom upalite motor, prijeći ćete najviše 100 metara prije nego što se ugasi
Vidi originalni članak

Jako je teško dizelsko gorivo natočiti u automobil pogonjen benzinskim agregatom, jer su cijevi dizelske crpke šire, odnosno otvor na benzinskom spremniku je uži.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ako ste tijekom točenja shvatili što ste učinili, prekinite punjenje. Pozovite stručnjaka i utvrdite jeste li natočili više od pet posto kapaciteta spremnika. Struka kaže da u tom slučaju treba samo nastaviti točiti ispravno gorivo i štete neće biti.

PROPUST U SPLITU Šteta na autu je 20.000 kuna, ulio sam benzin umjesto dizela

Ako u benzinca natočite dizel i nekim čudom upalite motor, prijeći ćete najviše 100 metara prije nego što se ugasi. Moderni auti s dizelskim agregatima funkcioniraju pod visokim tlakom i tolerancija na pogrešno gorivo je minimalna. Kad benzin uđe u dizelski sustav, on djeluje kao razrjeđivač, pri čemu se gube svojstva podmazivanja, pa će i sustav zadužen za to pretrpjeti znatnu štetu. U tom se slučaju moraju zamijeniti filtar, brizgaljke, katalizator, senzori itd.

SKUPA POGREŠKA Propust na postaji u Splitu: U spremniku za dizel bio benzin

Njihova zamjena iziskuje puno radnih sati pa se pripremite na veliki trošak. A ako ste učinili obrnuto, u većini slučajeva auto će nastaviti raditi, ali će dimiti i neće imati snage. Tad ne treba dodavati gas i pokušavati “propuhati” motor jer svakom sekundom šteta postaje veća. Pozovite vučnu službu i auto otpremite do servisa.

Gasi i ne pali ponovno

Dizel će se ugasiti nakon sto metara. Ne palite ga opet jer riskirate štetu od više tisuća kuna.

U servis

Benzincu će isprazniti ‘tank’ i očistiti ili zamijeniti brizgaljke i filtar.

Ne dodavati gas

U slučaju da u benzinca ulijete dizel, auto će brzo početi dimiti. Nemojte dodavati gas i pokušavati ‘propuhati’ motor jer svakom sekundom šteta postaje veća.

NIKAD TO NEĆE PRIZNATI: Muškarci tijekom seksa često misle o ovome, ali to skrivaju

Idi na 24sata

Komentari 20

  • audi 2.0 04.04.2019.

    Kako da natocim dalje kad imam samo 100 kn za natociti ?

  • barba1 03.04.2019.

    Šta ako u dizelaša uliješ benzin?

  • grinch2013 03.04.2019.

    Za svaki slučaj sačuvati račun od goriva.

Komentiraj...
Vidi sve komentare