To je to što me zanima!

Kruška, limeta i kokosova voda skupa pomažu kod mamurluka

Te tri namirnice zajedno odabrane su kao 'lijek' zbog svoje sposobnosti da ubrzaju enzime i zbog dobrog okusa koji zajedno daju za razliku od nekih 'bljutavih' tretmana mamurluka
Vidi originalni članak

S Instituta za kemijsku tehnologiju u Mumbaiju u Indiji tvrde kako su konačno sigurni koje su to namirnice koje pomažu 'dan poslije' - kruška, limeta i kokosova voda.

Idealan omjer protiv mamurluka sadrži 65 posto kruške, 25 posto limete i 10 posto kokosove vode, a za optimalne učinke, treba ih poslužiti uz tanjur sira, rajčica i krastavaca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Piće od kokosove vode, kruške i limete može pojačati aktivnost dva enzima - ADH i ALDH za čak 70 posto, otkrili su ubrzavajući tako i proces mamurluka zbog čega on brže prolazi.

Ova je studija također utvrdila kako je kava zapravo najgore piće za mamurluk koji ga čak i produljuje, a da zeleni i crni čajevi mogu malo pomoći.

Voditeljica studije dr. Shraddha Srinivasan objasnila je da su te tri namirnice odabrane kao 'lijek' zbog svoje sposobnosti da ubrzaju enzime i zbog dobrog okusa koje zajedno daju za razliku od nekih 'bljutavih' tretmana mamurluka, a naglašava i kako mamurluk na različite načine i različitom brzinom utječe na različite ljude.

- Koliko ste mamurni ovisi o više čimbenika - što ste pili, o vašoj genetici i o tome kako vam brzo metabolizam razgrađuje alkohol - kaže dr. Srinivasan te objašnjava da se etanol (alkohol) u tijelu pretvara u acetaldehid ili etanal, objasnili su znanstvenici, a njegovo nakupljanje uzrokuje mamurluk.

PAZI NA SVE DETALJE 30 znakova da ste vrhunski domaćin: Spremni ste i smireni

Prirodni enzimi poput enzima ADH kojeg ima u jetri i enzima ALDH kojeg ima u jetri, bubrezima i plućima, imaju sposobnost brisanja etanala - ali ne djeluju uvijek dovoljno brzo. Zato je dr. Srinivasan testirala razne namirnice da vidi kako one utječu na ta dva enzima i hoće li ih ubrzati. Ispitivala je razno voće, povrće, žitarice, začine, mliječne proizvode i kavu i na kraju odabrala tri po njemu najvrjednije namirnice koje će 'izgurati' alkohol.

Studija kaže i kako nema znanstvenih dokaza da 'trendi hrana' bogata antioksidansima može izliječiti mamurluk, a pokazali su i da malo namirnica može poboljšati aktivnost oba enzima, a jedna od takvih je limun - dok crno grožđe, češnjak i korijander uopće nisu na njih utjecali.

ZA PRSTE POLIZATI Odličan recept poznatog food blogera: Surf & Turf u tempuri

- Kava je jako smanjila aktivnost ALDH enzima pa je stoga nije preporučljivo konzumirati nakon unosa alkohola jer pomaže da se acetaldehid nakuplja što rezultira dugotrajnim mamurlukom - objasnila je dr. Srinivasan za Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 4

  • wooly 27.11.2019.

    Cevapi s puno luka i poslje litra kole i to je to

  • mali zeleni prigorec 27.11.2019.

    Klin se klinom izbija.

  • 27.11.2019.

    kruška je super ima dobar blagi okus,limeta ima super miris,, azijsko voce ,,sve zdravo

Komentiraj...
Vidi sve komentare