To je to što me zanima!

Kulinarski show Iz vrta na stol: Uberi, skuhaj i uživaj

Vrijeme je da se i sami uvjerite kako nema ukusnijeg obroka od onog pripremljenog s povrćem koje je nekoliko trenutaka ranije ubrano iz vlastitog vrta.
Vidi originalni članak

Nema ukusnijeg obroka od onog pripremljenog s povrćem koje je nekoliko trenutaka ranije ubrano iz vlastitog vrta. Povrće tako zadržava sve vitamine i minerale te se štedi energija potrebna za čuvanje u hladnjaku, a ako se uzgaja ekološki, možete biti sigurni u njegovu kvalitetu, a da pritom ne platite paprenu cijenu. Također, dostupni su vam i sastojci koje je katkad teško pronaći u trgovinama, primjerice majčina dušica s aromom limuna.

Restoran londonskog hotela Savoy tako se uvelike oslanja na svoj začinski vrt u kojem se uzgaja 18 različitih biljaka, a osmišljen je u suradnji s botaničkim stručnjacima.

Zahvaljujući popularnosti urbanih vrtova, takvi obroci postaju sve dostupniji. Svi koji ih žele naučiti pripremati, ali i kušati, moći će to učiniti tijekom kulinarskog showa Garden2Table pod vodstvom nekoliko poznatih chefova.

Prilikom akcije uređenja društvene zone Gradskog vrta u Stenjevcu, zakazane za 10. lipnja, ugledni gastro chefovi otkrit će svoje omiljene recepte za pripremu vrtnih delicija.

Oni koji se ne uspiju zasititi od povrća moći će kušati i najfinije slavonske suhomesnate proizvode Mesne industrije Ravlić te jela pripremljena sa Šafram začinima.

Naravno, to je samo dio bogatog programa – nastavljaju se vrtlarske radionice Agronomskog fakulteta, a poznati umjetnici sadit će cvijetnjak. Osvojiti možete i poklone partnera projekta. Pevec će korisnicima vrtnih parcela donirati vrtnu kućicu, alat i sadnice povrća. Zagrebačka pivovara priprema vrtnu zabavu uz Žuju, Toyota besplatne vožnje hibridnih vozila, a PBZ pomaže organizaciji kvalitetnih edukativnih programa.

Za prijevoz se brine ekološki prijevoznik Eko taxi koji će osigurati i nekoliko nagradnih vožnji za posjetitelje.

Zahvaljujemo Samoborki čiji stručnjaci će opločiti zajedničke dijelove vrta Stenjevec, tvrtkama Bejo Zaden, Poljovrt i MK Sadnice za donacije presadnica te Agromaisu za darovano sjeme. EM tehnologija Valpovo ponovno će zemljište vrta oplemeniti efektivnim mikroorganizmima koji olakšavaju organski uzgoj, biološku zaštitu i prihranjivanje usjeva.  Hortikultura Araucaria pomoći će nam pripremiti zemljište za potrebe edukativne radionice o sadnji, a MBM darovati ljetnice za cvijetnjak poznatih osoba.

Veselimo se vašem dolasku 10. lipnja! 

Više o projektu Urbani vrtovi potražite u specijalu.

Idi na 24sata